Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Börssystemen som skapas i Umeå

Kan Umeå bli ett finansiellt centrum med spetsutveckling av datasystem för världens börser? Det är åtminstone målet för Cinnober som sedan maj 2012 har kontor i Umeå. Från 45 anställda idag är siktet inställt på att nå 200.

Visionen som målas upp kommer från Cinnobers styrelseordförande Nils-Robert Persson. Jag passar på att sitta med när han tidigt på tisdag morgon träffar ett femtiotal studenter vid ett frukostmöte på Umeå universitet i samband med arbetsmarknadsdagen Uniaden.

Cinnobers verksamhet bygger på avancerade algoritmer och matematik. Kunderna finns uteslutande i utlandet och består av börser i Dubai, Thailand, Brasilien och exempelvis London Metal Exchange. För dessa utvecklar Cinnober finansiella system som ska klara en miljon transaktioner i sekunden och svarstiden inom systemet försöker man pressa ner till sju mikrosekunder.

”Våra system får aldrig gå ner. Då hamnar vi på första sidan på Financial Times nästa dag”, förklarar Nils-Robert Persson för studenterna och berättar hur de i maj 2012 tog över japanska Nomuras kontor i Umeå med 40 utvecklare. Nu har man på åtta månader anställt fem ytterligare och, som sagt, målet är satt till 200 anställda, hävdar Nils-Robert Persson.

Är det en ny industrigren vi ser ta gestalt i Umeå? Ja, Cinnober menar i vart fall att de ska göra sitt för att sätta Umeå på kartan inom denna gren av finansiella datorsystem.

Och avtryck verkar man vilja göra. För att komma igång i Umeå har man inom företaget rest 550 gånger mellan Umeå och Stockholm under tiden maj 2012 till december 2012.

I höstas deltog man vid Umeå kommuns Morgonpasset då man inför dryga hundratalet åhörare förklarade sina stora mål.

Nu i januari har företaget klivit in som silverpartner för Uniaden, vilket innebär att man är en av de största sponsorerna för Umeå universitets största arbetsmarknadsdag. Bara Umeå kommun är större.

Man har också gått in som huvudsponsor för Datatjej 2013, en konferens för 120 it-studerande unga kvinnor från hela Sverige som 7 – 9 februari samlas till rikskonferens i Umeå.

Om de satsningar man nu gör räcker till för att skapa ett centrum i Umeå för utveckling av datorsystem för världens börser återstår att se. Men Nils-Robert Persson hävdar att han är övertygad om det. Därför ger han sig tid att finns med bland studenterna för att hitta nya medarbetare.

Återstår nu att se om detta är en pusselbit i den förvandling till en stad på 200 000 invånare som Umeå kommun siktar mot inför 2050.

Det här är inlägg 8 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.