Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ska granska målen för digitalt Sverige

Jag har blivit utsedd att vara med i Digitaliseringskommissions expertgrupp för att följa och granska regeringens it-politik. Mycket roligt och det är ett uppdrag som jag gärna ser fram mot.

Sverige rankas i många undersökningar som ett av de ledande länderna inom användning av digitala produkter och tjänster. Vi ligger långt fram när det handlar om mobilanvändning, hur många som finns på internet, e-handel, utbildning och it och bredbandsutbyggnad. Ett av många exempel är exempelvis rapporten om att Umeå har västvärldens snabbaste bredband, endast ett antal asiatiska städer har snabbare uppkoppling i världen.

För att bygga vidare på detta och använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt presenterade regeringen hösten 2011 en Digital agenda under titeln "It i människans tjänst – en digital agenda för Sverige". I den formuleras mål för it-politiken med visionen att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

För att dessa stora it-politiska mål inte bara ska fladdra förbi och bli till sand har regeringen tillsatt en Digitaliseringskommission som ska följa upp målen och granska så att det blir vekstad av dem.

Bland annat ska Digitaliseringskommissionen titta närmare på ”digitalt innanförskap”, det vill säga att verka för att överbrygga digitala klyftor. Det handlar också om att följa utvecklingen inom skola och it, samt hur entreprenörskap och företagsutveckling kan stöttas med digitala insatser.

Det är i detta arbete som expertgruppen nu kommer att finnas med som bollplank och rådgivare för Digitaliseringskommissionen. Tillsammans med elva andra kloka människor från landet som har med sig olika erfarenheter från it-området kommer jag att finnas med i gruppen till och med 2015.

Det ser jag fram mot!

Läs mer om expertgruppen.

Och här är vi på bild.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.