Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Jag älskar dig. Jag förlåter dig. Maten är klar.

Hur skalar man i en digital uppkopplad värld bort det som distraherar och bara är brus på ytan? Hur gör man för att hitta in till kärnan i livet, till det som består och faktiskt på djupet berör och kan bära oss i våra liv?

Igår var prästen Olle Carlsson och musikern Irma Schultz Keller på besök i Umeå. Olle Carlssons liv har fascinerat många. Han har varit djupt alkoholiserad, han har fallit, legat på botten, så långt ner du kan komma, men genom tolvstegs-metoden hittat en väg upp till ett liv som bär.

Tre meningar gav han under sin förläsning som riktlinjer för ett värdigt liv. Det är de tre meningar som vi främst behöver höra för att kunna leva ett liv som bär, hävdade han:
Jag älskar dig.
Jag förlåter dig.
Maten är klar.

Så enkelt uttryckte sig Olle Carlsson. Inga stora åthävor. Inga program. Ingen quick fix. Bara dessa tre enkla meningar som ramar in vårt behov av närhet och gemenskap.

Just efter föreläsningen, när jag kommit hem och slår mig ner med bärbara datorn i soffan, hamnar jag framför en annan präst när jag surfar runt på nätet (värst vad prästerna håller sig framme). Det är Jesper Mattsson som på Youtube försöker förklara vad den mångtusenåriga fastan betyder i en uppkopplad värld.

Jag tänker att det är kanske en tuff utmaning för honom, det är kanske inte så lätt att förklara det. Det där med vatten och torrt knäckebröd, tagelskjorta och att ha tråkigt limmar fast vid traditionen som kallas fasta.

Men på Youtube försöker Jesper Mattsson förklara att det inte alls handlar om att ha tråkigt. Tvärtom går det ut på att skala bort det som stör, att sålla bort informationen som skapar störande brus i våra liv.

Jag småler lite för mig själv och tänker att lite paradoxalt är det att han gör det mitt i flimret på Youtube och att han dessutom hänvisar till sin församlings sida på Facebook. Men samtidigt fascinerar det mig att han mitt i detta digitala flimmer och brus försöker få oss andra att stanna upp och reflektera över vad som är det viktiga i våra liv.

I dessa dagar då vi brottas med frågor om #näthat och #nätkärlek på internet, då vi grunnar på vad det betyder att övervakningskamerorna registrerar hur vi rör oss och vem det är som bevakar våra digitala spår på nätet, så känns initiativen från Olle Carlsson och Jesper Mattsson faktiskt sympatiska.

Själv tvingas jag att ställa mig inför frågan hur mina digitala apparater och min ständig närvaro på nätet (och jag lovar, tro mig, ständiga närvaro) kan fånga in de där tre meningarna som Olle Carlsson uttrycker som en möjlig väg bort från det flyktiga, som vägen in till det som kan beröra. Att höra någon säga ”Jag älskar dig”. Att få ta emot ett ”Jag förlåter dig”. Att känna värmen när någon ropar på dig med ett ”Maten är klar!”.

Ska jag hålla någon fasta under de kommande 40 dagarna fram till påsk (ja, fastan varar ända till påska, det vill säga 40 dagar från nu idag onsdag) så får det bli detta. Det vill säga att hitta vägar att leva ett uppkopplat liv, ett digitalt liv som förmår ta vara på de tre meningarna ”Jag älskar dig”, ”Jag förlåter dig”, ”Maten är klar”.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.