Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Diskret fotar kameran oss hela tiden

Visst är den nya kameran Memoto diskret. Så diskret att vi 1 500 deltagare på Webbdagarna glömmer bort att den tar en ny bild var trettionde sekund.

Kommer Memoto att lyckas? Under Webbdagarna i Stockhlm berättar grundaren Martin Källström för de 1 500 deltagarna om sin dröm att ge oss alla ett fotografiskt minne.

Lösningen är den nya kameran Memoto som knäpps fast på kavajuppslaget eller skjortbröstet. Väl där tar den automatiskt en ny bild var 30:e sekund utan att den som bär kameran behöver trycka på en enda knapp. Det handlar om lifelogging, alltså att ständigt logga sitt liv med bilder.

En kamera som ständigt tar bilder hela tiden. Det låter som konfliktrisk, men Martin Källström hävdar att hans företag lika mycket tänker på integritetsfrågor som på tekniklösningar.

– Vi sätter ribban högt för att inte bara vara teknikleverantör utan också ta ansvar för innehållet, hävdar Martin Källström, när han intervjuas på scen av Internetworlds chefredaktör Magnus Höij.

Kameran är verkligen diskret, och när Martin Källström kommer upp på scenen under Webbdagarna för att intervjuas bär han den fastsatt på kavajuppslaget, men skulle han inte ha pekat på den så hade kanske ingen märkt att han bär den.

Är den igång när han intervjuas? Under närmare en halvtimme sitter Martin Källström på scenen. Kameran hela tiden fastknäppt i kavajuppslaget. Enligt Källström själv och enligt företagets markandsföring ska kameran automatiskt vara igång direkt den knäpps fast på kläderna.

Det innebär i så fall att Martin Källströms automatiska kamera hinner ta 60 bilder under samtalet uppe på scenen. Det verkar såväl intervjuaren Magnus Höij som övriga paneldebattörer snabbt ha glömt. Vid ett tillfälle frågar en av deltagarna skämtsamt om samtalet sänds live för han tänker berätta en hemlighet (som i och för sig inte är en hemlighet). Skämtsamt blir det eftersom det fullt synligt står ett flertal tv-kameror nedanför scenen och utsändningen rullar på stor bildskärmar uppe vid taket.

Men det ingen verkar fundera mer på är den lilla accessoaren på Martin Källströms kavajuppslag. Kameran Memot som nu tar en ny stillbild var 30:e sekund. Nyss var  den i allas blickfång men nu ser det ut som om ingen längre reflekterar över att den finns med och dokumenterar vad som händer med två nya bilder i minuten.

När Martin Källström under samtalet får frågor om integritet så hävdar han att företaget tänkt på detta. De är vill inte bara ”bli en teknikleverantör utan också ta ansvar för innehållet”, säger han, och förklarar att formen är gjord så att folk ska se att det är en kamera och han menar att folk ska känna en ömsesidig respekt för att avgöra vid vilka tillfällen kameran ska få ta sina automatiska bilder.

Det är här som utmaningen kommer. När kamerna sitter fast på kavajen tar den automatiskt sina bilder. Men helt uppenabrt är att för de som befinner sig i Martin Källströms närvaro, fem personer på scenen och 1 500 i publiken, så glöms kameran bort efter en stund. Den är så diskret, den blinkar inte, den ger inget ljud ifrån sig. Men i sin stillhet tar den kontinuerligt en ny bild var trettionde sekund. 

Lifelogging och kameran Memoto är sannerligen utmanande. För frågan är, ville chefredaktören Magnus Höij bli fotograferade två gånger i minuten av den som han intervjuade? Ett kan vi i vart fall vara säker på. Att kamerna fortsatte ta sina bilder under hela den långa halvtimmen det glömde vi nog alla bort.
 

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Thomas de Ming

    Bjuder här på en produktidé.
    Tror att det företag som utvecklar en liten ”störningssändare” som s a s stör foton som tas av Memoto-kameror (dvs den som bär störningssändaren syns inte, är suddig, i bilder som tas med Memoto-kameror) lär få en försäljningssuccé.
    Kundlöfte: Integritet i en liten box.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>