Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ny miljardsatsning på industrin

En ny omfattande miljardsatsning på strategiska innovationsområden utlovas av statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Umeå universitet och Luleå tekniska universitet finns bra med i satsningen, bland annat genom ProcessIT Innovations, ett samverkanscentrum som är en gemensam plattform vid de båda universiteten.

I ett pressmeddelande från Vinnova berättas att fem program valts ut som tillsammans får en långsiktig finansiering på upp till 200 miljoner kronor per år av Vinnova och Energimyndigheten. Näringslivet förväntas bidra med minst lika mycket vilket gör att satsningen totalt handlar om storleksordningen en halv miljard kronor årligen.

De fem program som valts ut som strategiska innovationsområden är processindustriell IT och automation, gruv- och metallutvinnande industri, lättviktsmaterial, produktion samt metalliska material.

Det här är en stor framgång för ProcessIT Innovations som varit starkt drivande bakom utformningen av programmet processindustriell IT och automation. ProcessIT Innovations startade 2004 som en så kallad Vinnväxt-vinnare inom Vinnova. Det innebar att man fick tio år på sig att bygga upp en verksamhet som kan driva på utvecklingen inom basindustrier och processindustrin med samverkan mot forskning och teknikföretag.

Verksamheten har vuxit mycket kraftigt under de snart tio år som gått.Under 2012 har 71 projekt bedrivits varav 12 nya startats under året.

Samverkan finns inom ett stort antal branscher med tyngpunkt inom gruvnäring, skogsindustrin och massa- och pappersbruken.  Mer än 105 företag och organisationer har funnits med i olika  samarbeten och ett 60-tal forskare från Umeå universitet och Luleå tekniska universitet har inom ProcessIT Innovations hittat fram till samverkan med olika företag.

”Med detta strategiska innovationsområde i ryggen kan vi skapa projekt som verkligen kan göra skillnad för våra parter från akademi och näringsliv. Vi ser nu stora möjligheter till att ytterligare öka innovationstempot inom området”, kommenterar Per Levén, processledare för ProcessIT Innovations vid Umeå universitet, Vinnovas nya beslut om miljardsatsning.

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>