Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Utan ekosystem inga företag

Ekosystemen kring företag som vill växa och bli framgångsrika är oerhört viktiga. Någon sa att det krävs en hel by för att fostra ett barn. Tänk om det är samma för näringslivet. Det krävs en hel stad och ett helt ekosystem för att nya företag ska växa fram.

Ekosystemens och miljöns roll kring företagen betonas när 33-listans ansvariga Marie Alpman från Ny teknik och Jon Åsberg från Affärsvärlden deltar i ett seminarium anordnat av Almi på Almedalen.

33-listan är en allt viktigare ranking av startups och unga bolag i Sverige som har störst potential att växa till kommersiella succéer. Årligen nomineras omkring 300 bolag varav 33 slutligen väljs ut och hyllas vid en gala på vårkanten. Sammanlagt har genom åren 124 bolag funnits med på listan, några av dem har blivit mycket omtalade som Spotify och Mojang som står bakom miljardframgången med spelet Minecraft.

limesaudio_algoryx
Limes Audio, till vänster, och Algoryx är två företag från Umeå som tagit sig in på 33-listan och därmed visats sig vara möjliga succéer.

Från Umeå har företagen Algoryx och Limes Audio klättrat in på listan, men främst är det företag från Stockholm, Uppsala och Lund/Malmö och Linköping som finns med.

Under seminariet på Almedalen menar Marie Alpman att det beror på ekosystemen kring företagen.

– I Silicon Valley pratar de hela tiden om sitt ekosystem. Man behöver allt omkring också. I Stockholm finns Arlanda, det finns fler smarta människor, duktiga jurister, patentbyråer och schyssta ställen att gå ut på när man jobbat färdigt och vill ha kul, säger Marie Alpman.

För städer som Umeå innebär det en utmaning. Det handlar inte bara om att några smarta människor ska få en smart idé. Ekosystemet runt omkring dem måste också fungera. Det är som med framgångsrika fotbollslag. Det räcker inte med en skicklig trupp om elva spelare. Du måste också ha bra materialförvaltare, sjukgymnaster, en organisation runt laget som fungerar, ungdomslag som kan fostra nya spelare, farmarlag och en bredd runt omkring som kan ge support.

Det är här som Umeå har sin stora möjlighet. Om företag ska kunna växa måste det finnas en miljö och jordmån som ger drivkraft, ett sammanhållande ekosystem. Det krävs ett helt fungerande ekosystem runt omkring som kan peppa, inspirera och ge förutsättningar för tillväxt.

Bakom företagen måste hela staden stå med ett universitet som motor, en kommun som satsar på företagens möjligheter, inkubatorer och investerare som vill lyfta fram entreprenörer, kluster och olika former av samverkanscentra som bygger nätverk, ett rikt kulturliv, omväxlande fritidsutbud, möjligheter till träning och idrott, och nöjen som lockar. Det är en utmaning som Umeå under de senaste åren allt mer har tagit sig an och visat prov på att det kan fungera.

Hur det går kommer vi att få se inte bara på framtida 33-listor utan främst i fler framgångsrika företag som växer och hittar sina marknader, såväl nationellt som internationellt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>