Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Provar Google Glass

Idag prövar jag bära Google Glass. Det sitter bra över näsroten och ger en känsla av vad som komma skall.

MikaelHanssonGlass

Jag provar Google Glass.

Jag provar med att säga ”OK Glass”, och glasögonen reagerar. En display syns någonstans i luften framför mig, snett uppe till höger i synfältet.

”Google”, säger jag och igen reagerar glasögonen med att ge mig möjlighet att googla något. Jag säger Sweden och till svar kommer på den där luriga skärmen uppe i luften snett till höger får jag en kort beskrivning av Sverige.

”Take a picture”, föreslår jag och med ens fryser synfältet genom glasögonen till för ett ögonblick och ett foto tas. På samma sätt kan jag istället spela in en film.

Än så länge är det enkla kommandon som kanske inte kommer att tokförändra min vardag. Men runt hörnet väntar många många fler tjänster som kan kopplas till Google Glass. Startup-företag i hela världen, också här i Sverige, har redan början planera för de möjligheter som de digitala glasögonen förväntas ge.

När jag konferensen SIME i Stockholm hör representanter från Google och MTGx berätta är det framför allt orden om att glasögonen kan förhöja min vardag som lyfts fram.

Goldspelaren ska med glasögonen på i synfältet kunna få uppgifter om vindriktning, längd på banan, alternativa utslag, m m. Under SIME-konferensen kliver flera unga företag fram och berättar om sina drömmar om Google Glass-applikationer. Någon vill koppla dem till musik, en annan till dejtingtjänster, en tredje till att få information om byggnader och statyer i staden, en fjärde om att kunna få information som samlats in av dykare om hur det ser ut under vattnet, kanske just nedanför dig om du står uppe på en klippa.

Allt ska du kunna se genom dina Google Glass, och vi är ännu bara u början av utveckling.,

Glasögonen har faktiskt inte ens börjat säljas, och redan är företagen igång med att bygga tjänster i konceptform.

En större hajp är svårt att tänka sig och med denna förväntan i luften kan det väl knappast bli annat än en affärsframgång för Google när väl Google Glass kommer ut på marknaden.

En kommentar

  1. Pingback: Provar Google Glass | Mikael på VKbloggen...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.