Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Solen på it-himlen

När 15 europeiska it-regioner jämförs i styrka och tillväxt hamnar Stockholm bland de främsta som kretsar kring starkaste stjärnan i solsystemet; Silicon Valley, USA.

Det är instituten SoftWare-Cluster och Fraunhofer som tagit fram rapporten och illustrationen över it-regionerna som planeter kretsande kring lysande solen Silicon Valley. Att USA-regionen lyser starkt och fortfarande har en enorm dragningskraft märks i de flesta diskussioner kring startup-bolag. Så var det också när entreprenörskap och nyföretagande inom teknik- och it-området diskuterades under Internetdagarna i Stockholm. Antalet referenser till Siclion Valey duggade tätt från deltagarna i panelerna.

Bilden visar europeiska it-regioner utifrån rapporten EU Software-Cluster Benchmark 2013.

S-C_Solar.System_flag_en

Samtidigt finns förhoppningar att Europa ska bli starkare på startup-himlen. Ett Startup Manifesto för Europa har författats av framgångsrika entreprenörer som Daniel Ek, grundare av Spotify, Niklas Zennström, grundare av Skype och riskkapitalbolaget Atomico, Joanna Shields, vd för Tech City UK, och sex ytterligare företagare med bas i Europa.

I manifestet skriver författarna: Entreprenörskap, som varit motorn för tillväxt I USA, har inte kultiverats på ett effektivt och systematiskt sätt i Europa. För att skapa fler affärer och fler startups krävs mer än en förändring i regler och politik. Det krävs en förändring i den mentala inställningen.”

Detta Startup Manifesto har idag skrivits under av över 6 000 entreprenörer, opinionsbildare och politiker från hela Europa för att vara en del i den förändring som många menar krävs för att Europa ska bli konkurrenskraftigt.

Men fortfarande är det Silicon Valley som lyser starkt, visar rapporten som Fraunhofer tagit fram över de 15 starka it-regionerna i Sverige.

Vad sägs då om andra it-regioner i Sverige utöver Stockholm? Ja, i denna rapport finns de inte med. Vare sig Öresundsregionen, Linköping eller varför inte den växande Umeåregionen tar plats i det solsystem som Fraunhofer ritar upp.

Men även om man inte finns med kan dessa regioner se det som en möjlighet. Här finns alla chanser att växa. Det är så den mentala bilden måste se ut och varje region, hur stor eller lite den än är, måste se över sina styrkedelar och utveckla dem efter sin förmåga.

För om Europa ska lysa starkt på global nivå krävs mer än de 15 regioner som Fraunhofer ritar upp. Då krävs ett Europa som är starkt i alla sina delar och där många regioner finns med i innovation och mod att växa. Se där vilka möjligheter som Öresund, Linköping, Umeå och de andra har.

En kommentar

  1. Pingback: Solen på it-himlen | VKbloggen | IT och &...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.