Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

3D-skrivare ny svensk framtidsindustri

Bygg modellen i datorn. Få den att röra sig med en simulering. Skicka filen till 3D-skrivaren och du har en färdig produkt. Det är framtidsvisionen som redan är här genom Umeåföretaget Algoryx Simulation.

I en helt färsk video, se nedan, visar Algoryx hur deras nya design- och utvecklingsverktyg för ingenjörer kan revolutionera modellering, prototypbyggande och konstruktion.

Förväntningarna på det nya teknikområdet 3D-skrivare är stora. Det kan till och med bli ett nytt strategiskt styrkeområde för svensk framtidsindustri.

Dessa framtidsmöjligheter ska nu undersökas mer noggrant i en så kallad nationell agenda som Umeå universitet är projektledare för tillsammans med Linköpings universitet och flera företag och industrier. Innovationsmyndigheten Vinnova ser positivt på initiativet och har anslagit 400 000 kronor till arbetet.

Det hela ska leda till en större ansökan om att området kan få status som ett strategiskt innovationsområde inom svenska industri. Om Vinnova fattar beslut att 3D-skrivare och digital direkttillverkning ska få en sådan status som svensk styrkeområde får vi veta om något år när alla nyckelaktörer samlat sina erfarenheter.

Men mitt i alla förhoppningar är det också viktigt att se att det nya teknikområdet står inför stora utmaningar. Det visar exempelvis Råd & Röns test av en 3D-skrivare i 15 000 kronors klassen. LEGO-biten som skrivs ut är helt söndertrasad i botten och måste kasseras. Tekannan är hel plasten mjuknar när hett tevatten hälls i den, och den duger bara att använda en enda gång.

Helt klart är det så att det nya teknikområdet står inför flera utmaningar, men det är inget konstigt med det. Så har det varit i alla stora teknikskiften. Men efter den första tidens barnsjukdomar kan nya teknikområden skjuta fart.

Det är också vad vi kan förvänta oss med 3D-skrivare och det som kallas digital direkttillverkning. För efter att Råd & Rön berättat om problem som kan uppstå med dagens billigare 3D-skrivare konstaterar man att ”när 3D-skrivaren fått enklare och snabbare program, priserna sjunkit rejält och plasten blivit ännu härdigare kommer den liksom PC:n göra sitt intåg i hemmen. Om det tar två, fem eller tio år återstår att se.”

Det är dessa förhoppningar som Umeå universitet med samverkanspartner nu tar tag i för att bena ut och sätta en tydlig vision på om ett framtida svenska strategiskt innovationsområde.

Etiketter:

En kommentar

  1. Pingback: Hur blir 2014? Jag tror jag vet. | Social masskommunikation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>