Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

De små datorerna som kryper riktigt, riktigt nära dig

Svenska bolaget Narrative har insett vilka möjligheter som den nya trenden med bärbara små prylar på kroppen kan ge. På nysvenska kallas det wearable computing och det handlar om att registrera, mäta och spela in vad som händer runt omkring dig och till och med i dig. För många av dessa prylar kan fånga upp signaler från din fysiska hälsa för att ge dig en möjlighet att hålla koll på hur du mår.

Narrative tittar dock inte in i din kropp utan ut från din kropp. Företaget har tagit fram en kamera som automatiskt tar en ny bild var 30:e sekund. Du sätter fast den på dina kläder och var du än går och rör dig så registrerar kameran allt med ständigt nya bilder.

Wearable computing i form av sensorer, små bärbara uppkopplade armband, och andra kroppsnära prylar kommer att bli ett hett ämne på den stora teknikmässan International CES 2014, hävdar Angela McIntyre, forskningschef på Gartner i ett pressmeddelande. Utställningsytan för digital hälsa, e-hälsa, blir 40 procent större jämfört med förra året, och mer än 65 utställare kommer att visa upp lösningar för att diagnostisera, övervaka och behandla olika sjukdomar med hjälp av prylar som bärs på kroppen.

Smarta klockor är en av innovationerna att hålla ett extra öga på, enligt McIntyre, även om det luddiga värde som just dessa klockor fortfarande har kommer att hålla tillbaka konsumenter från att köpa dem, tror McIntyre.

Bärbara kameror i glasögon eller sådana som sätts fast direkt på kläderna är en annan teknik som kommer att synas på CES.

Smarta glas förstås, och headset som läser dina hjärnvågor kommer också att ha sin plats på CES .

Många av dessa bärbara prylar kommer att användas för att mäta hälsa och ha kopplingar till fysisk träning. De kommer att stödja den nya trenden ”quantified self”, säger Angela McIntyre . Med ett armband, inbäddat i ett armbandsur, i kläder eller skor, kommer det att finnas nya möjligheter för människor att följa signalerna från sin kropp och sin hälsa.

En av de stora utmaningarna med alla dessa nya sensorer och små datorer kommer att bli att integrera alla dessa system med varandra.

”För att bygga framgångsrika ekosystem kring enheterna måste leverantörer av bärbara elektronik förstå att konsumenterna kommer att fråga efter i vilken mån dessa bärbara enheter kommunicerar med varandra, med andra datorenheter och med flera skärmar”, säger Angela McIntyre .

Läs hela pressmeddelandet med Angela McIntyre.

En kommentar

  1. Pingback: De små datorerna som kryper riktigt, rikt...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.