Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Här kan du handla med dina Bitcoin

Håll ett öga på Bitcoin-kartan Coinmap under nästa år. Antalet ställen som tar emot den nya virtuella valutan kan komma att stiga riktigt ordentligt.

Bitcoin är den nya virtuella valutan som under 2013 blivit riktigt hajpad. Främst används den i online-handel och betalningar över internet. Men det finns också allt fler fysiska affärer och platser som accepterar Bitcoin, vilket kartan Coinmap visar där alla kan bidra med att lägga upp nya ställen som tar Bitcoin.

coinmap131225

Kartan Coinmap visar platser över hela världen som tar emot Bitcoin.

 

Emil Oldenburg är en av de som i Sverige har bra koll på Bitcoins utbredning. Han finns på företaget Safello som blev känt mot slutet av 2013 för att man införde en växelmaskin för Bitcoin i Sverige.

I ett mejl till mig skriver Emil Oldenburg: ”Enligt personliga erfarenheter så vet jag att bitcoin i butik än så länge inte blivit så stort. Bitcoin är framför allt en internetbaserad valuta som lämpar sig utmärkt för onlinehandel, vilket kan vara en förklaring till att kartan är ganska gles. När det gäller Stockholm så finns det en så kallad ’food truck’ som serverar franska crêpes och tar betalt i bitcoin. Jag har själv köpt crêpe av dem och betalat i bitcoin.”

Enligt kartan Coinmap har Emil bra koll. Det finns inte så många platser i Sverige som tar emot Bitcoin. Men om du får en extra Bitcoin över som du vill shoppa för kan du kanske i framtiden ha användning av Coinmap som hela tiden växer. Den interaktiva kartan pekar ut en mängd platser i världen som accepterar Bitcoin . I Sverige hittar du ett tjugotal. Inte så mycket, men antalet ökar.

I början av november 2013 fanns det på Coinmap-kartan närmare 500 fysiska platser över hela världen som tog emot den virtuella valutan. Under november fördubblades antalet platser och när december kom fanns det runt 1 000 platser. Några veckor sedan, under juldagarna, hade återigen en fördubbling skett och på Annandag jul fanns det 2 076 ställen inrapporterade från hela världen som tar emot Bitcoin.

Kartan Coinmap lanserades i april 2013 och vem som helst kan lägga upp en ny fysisk plats som tar emot Bitcoin. Kännedomen om kartan har vuxit under hösten 2013, inte minst sedan tv-ankaret Matt Miller i Bloomberg TV gjorde ett reportage där han sökte efter platser som accepterar Bitcoin.

Han hittade bland annat ett hett kvarter i Brooklyn, New York, med fem butiker och barer tätt intill varandra där han kunde få sig en öl för sin Bitcoin.

Men 2 076 ställen över hela världen? Tja, det låter ju inte så mycket men intresset är trots allt stort och i och med att stora tv-kanaler som Bloomberg TV börjar ge sig ut på jakt efter platser som tar valutan så kommer intresset säkert att skjuta än mer fart. Här i Sverige kan det slå riktigt ordentligt när den första växlingsmaskinen sätts upp, vilket sägs bli någon gång i början av 2014, och då kanske i Stockholms city, i Gallerian.

Så håll ett öga på kartan Coinmap nästa år. Antalet nya prickar i Sverige kan komma att stiga rejält.

Etiketter:

En kommentar

  1. Pingback: Här kan du handla med dina Bitcoin - V&aum...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.