Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

5 teknikprylar som är döda inom 5 år

Så här i början av året hittar vi många förutsägelser om hur 2014 kommer att bli. Times Magazine går längre och tittar på fem prylar som kommer att försvinna inom loppet av fem år. Läs och se om du håller med artikelförfattaren Micah Singleton som spår en kommande död för bilnycklar, Blu-ray/DVD-spelare, GPS-enheter i bilen, modemuppringt internet och enkla digitalkameror.

Bilnycklar
I snart 70 år har vi använt fysiska bilnycklar för att låsa upp bildörren och starta bilen. Men under de senaste åren har de nya bilmodellerna levererats med smarta nycklar utan den sinnrikt utstansade metallnyckeln som ska föras in i ett lås. Nästa steg, kommer nu mycket snart då smarta telefoner ersätter också dessa smarta nycklar, hävdar Singleton.

Chevrolet erbjuder redan OnStar RemoteLink med en app till din mobiltelefon som gör det möjligt att få direkt uppkoppling till bilens startsystem. Ladda ner appen från App Store till din mobil och vips har du nyckeln i din hand. Ja, eller inte nyckeln utan appen som låser upp bilen. Frågan är hur länge vi då kommer att fortsätta kalla det för nyckel.

Filmen nedan visar hur Chevrolet vill att du ska kunna låsa bilen med fjärrstyrning via appen.

Blu-ray/DVD spelare
Kvaliteten på strömmande filmer ökar liksom möjligheten att pausa filmen i en enhet där hemma för att sedan fortsätta titta där du var i mobilen när du sitter på bussen. Bort går DVD-skivor på liknande sätt som VHS-kassetterna redan rensats ut.

Enkla GPS –enheter i bilen
Smarta telefoner med GPS-visare och inbygga GPS-enheter i bilens instrumentbräda gör fristående GPS-enheter onödiga. Enligt Singleton minskar försäljningen av fristående GPS-enheter för fordon med 15-20 procent per år. Tufft med andra ord för företag som Garmin och TomTom.

Uppringt internet
Artikeln i Times bygger delvis på nordamerikanska erfarenheter och därför lyfter Singelton fram modemuppringt internet som ytterligare något som går mot en snar död. Här i Sverige ligger vi långt före vad gäller bredbandsutbyggnad vilken innebär att Singletons förutsägelse om de tjutande modemens snara bortgång redan har inträffat hos oss.

Enklare digitala kameror
Med de smarta telefonerna fick vi också en digital kamera i handen. Om fem år kommer kameraföretag som Nikon, Canon och Sony att ha gjort sig av med sina enklare digitala kameror för att enbart behålla digitala kameror med högra kvalitet och funktioner som mobiltelefonernas kameror inte klarar av.

(Tack till Tomas Agerberg för tips om artikeln.)

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.