Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ny teknik kan ge fler kvinnor till den digitala gruvan

gruvakvinna

Den digitala gruvan är ett nytt begrepp som pekar mot gruvindustrins förändrade produktionsprocesser. Men ny teknik som automation, sensorer, datorstyrd robotdrift och andra högteknologiska lösningar förändrar inte bara produktionen utan även den kulturella bilden av gruvbrytning som en manlig macho-värld.

Det här är något som många gruvföretag idag lyfter fram i olika åtgärder och program och intresset för att anställa kvinnor har öka stadigt under senare år. Så har också andelen kvinnor inom gruvindustrin i Sverige ökat från 8,9 procent år 2009 till 14,7 procent år 2013 (siffror enligt Metall).

Men det räcker inte, menar exempelvis gruvföretaget Boliden. Före år 2020 ska minst 20 procent av de anställda vara kvinnor, och vid kommande nyrekryteringar ska var tredje vara en kvinna, menar företaget i ett pressmeddelande.

Att jämställdhet inom gruvindustrin är viktig påpekas även i agendan för det nya strategiska innovationsområdet STRIM, Strategic Research and Innovation Agenda for the Swedish Mining and Metal Producing Industry, som innovationsmyndigheten Vinnova lyfter fram som ett av Sveriges starka framtidsområden.

Agendan påpekar att gamla tiders manuella, tunga och riskfyllda arbete fortfarande präglar kulturen inom gruvindustrin i en manlig tradition. Men det är en kulturell föreställning som kan leda till stagnation när gruvindustrin allt mer går mot högteknologisk, automatiserad datorstyrd robotdrift, hävdas i agendan för STRIM.

Omslagsbilden till agendan för STRIM (här ovan) är också talande med en kvinna som i ett framtidsorienterat operatörsrum styr transparenta bildskärmar med gester. Här finns inga hackor, spadar eller manuellt slit med tunga malmvagnar. Allt är högteknologiskt, ingenjörspräglat och datorstyrt. När gruvindustrin går mot en sådan arbetsmiljö duger det inte att dröja kvar i gamla föreställningar om det tunga fysiska arbetet, signalerar bilden.

Bolidens pressmeddelande ska ses som en del av dessa tankegångar i den omställning som hela branschen står inför på vägen som den digitala gruvan.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.