Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Professor Youtube

Professor Simon Lindgren gör det igen. Med 60 sekunder i närbild på Youtube, under rubriken Social Science in 60 Seconds, förklarar Umeåprofessorn i en video vad Karl Marx begrepp alienation egentligen betyder. Ett spännande inslag blir det på Youtube där annars musikfilmer och läckra fotbollsmål visas ikapp med roliga hundar som gör tricks och bäbisar som klickar på surfplattor.

Simon Lindgren, till vardags professor på Sociologiska institutionen vid Umeå universitet, räds inte att föra ut akademisk kunskap i en egen videokanal. Han har genom åren på nära håll följt hur digitaliseringen av våra liv, inte minst när det handlar om sociala nätverk, påverkar hela samhället.

Förutom en mängd forskningsartiklar och böcker har Simon Lindgren även valt att öppna en egen Youtube-kanal. Tidigare har han publicerat bland annat en kortfilm om konsten att skriva en forskningsartikel, How to write a research paper, en video som visats över 4 800 gånger.

Och nu tänker han fortsätta med en hel serie små korta 60 sekunders videofilmer om begrepp ur den sociologiska traditionen. Folkbildning så det sjunger om det.

Först ut är begreppet alienation. Vad var det nu det betydde? Simon Lindgren går snabbt igenom hur Karl Marx ser på kapitalistens och arbetarens roller, om arbetare som blir främmande inför sig själva och sina kamrater och innan de 60 sekunderna går till ända hinner professorn även ställa frågan om hur det står till med alienationen hos sjuksköterskor, bilmekaniker och bloggare (hmmm, tänker jag stillsamt begrundande som varandes bloggare).

Håll utkik efter nästa 60 sekunders folkbildande video från professorsstolen. Det kommer jag att göra. Här nedan ser du filmen om alienation.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Pingback: Trender | Pearltrees

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.