Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Genom fibern föds ett nytt Västerbotten

Genom fibern föds ett nytt Västerbotten. Nya näringar vill fram. Gamla industrier stöps om. Över det som varit läggs lager av datorkraft och digital utveckling.

Det nya slår igenom i en mängd branscher. Digitaliseringen skapar förutsättningar, inte bara för nya affärer i gamla näringar utan också för helt nya industrier.

Här ligger Västerbotten långt fram, ja, enligt SVT Västerbottensnytt är länet världsunikt med nästan 70 procent av hushållen uppkopplade med bredband via fiber.

– Vi brukar säga att vi är bäst i världen när det gäller fiberutbyggnad, säger Eva-Marie Marklund, vd på AC-Net till SVT.

Ett län som är världsledande vad gäller bredbandsuppkoppling har också stora förutsättningar att vara världsledande när gamla industrier ömsar skinn och när nya näringar ska födas. Och Västerbotten kan också visa upp många sådana exempel på hur digitaliseringen gett helt nya förutsättningar.

Komatsu Forest lanserar ett världsunikt system för skogsmaskiner. Det gör det möjligt att i nära nog realtid se var alla maskiner befinner sig, följa produktionen och driften samt ge support på distans. Med internetanslutning är skogsmaskinen tillgänglig för tekniker genom en vanlig smartphone, läsplatta eller dator. Systemet ser också till att information automatiskt förs över från skördaren till utan att föraren behöver göra något och utan att produktionen påverkas.

Oryx Simulations sätter samman avancerade träningssimulatorer som gör det säkrare att utbilda kranförare i storhamnar runt om i världen. I ett nära samarbete med Volvo, ABB Cranes, Atlas Copco med flera företag används simuleringsutrustningen för att utbilda och träna operatörer fö en mängd uppgifter i skogsindustrin, i gruvor och lastbilstrafik.

Algoryx Simulation utvecklar datorprogram som gör att ingenjörer runt om i hela världen snabbt och enkelt kan skapa 3D-simuleringar av de modeller de gör. När ingenjören tillsammans med en designer tagit fram en modell till exempelvis en motordel kan de låta programmet från Algoryx skapa en realistisk 3D-film som visar hur den nya delen kommer att fungera när den kopplats in i motorn.

North Kingdom får i uppgift av Google och filmbolaget Warner Brothers att designa och utveckla den digitala marknadsföringen av senaste Tolkienfilmen Hobbit: Smaugs ödemark. Den tekniska lösningen man tagit fram är världsunik.

Cinnober tar initiativ till att samla banker och it-bolag i regionen till att bygga upp ett finansiellt it-centrum för utveckling av produkter och tjänster som kan användas av världens aktiebörser.

Den nya tidens smarta digitala kartor föds i Lycksele där Sveriges främsta centrum för geografiska informationssystem, GIS, vuxit fram under de senaste åren.

Umeå universitet får i uppdrag att visa på hur den nya tidens 3D-skrivare kan skapa helt nya förutsättningar för produktion av varor, ja, i framtiden kanske till och med för transplantation av organ.

Dessa och andra nya innovationer och framsteg bygger på stort kunnande inom det digitala området. Många av initiativen är världsledande och tål verkligen att visas upp som det nya Västerbotten.

De kommande tre veckorna tar också länet plats på Grand Hôtel i Stockholm. Arrangemanget Västerbotten på Grand Hôtel hålls i år för 24:e året i rad med Region Västerbotten och Länsstyrelsen som huvudarrangörer. Företag, kommuner och organisationer från länet får då möjlighet att presentera sig och möta kunder och samarbetspartners. Det handlar om ett strategiskt opinionsbildande, om att mötas för att samtala om grunderna för det nya Västerbotten.

Frågorna är viktiga. Vad händer med skogen i framtiden när maskinerna blir uppkopplade? Vilka vägar tar gruvindustrin när simuleringar ger nya förutsättningar? Vad händer inom vården när ny medicinteknik och biotech utvecklas? Vad händer med berättelserna och kulturen när internet kopplar samman människor?

Alla dessa frågor är viktiga att tala om och förstå. Flera av dem kommer säkerligen också att lyftas fram under de tre veckor som nu Västerbotten intar Grand Hôtel.

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. Thorsten Bergqvist

  Ja, visst är det fantastiskt med alla dessa nya möjligheter att använda delad kunskap” En helt ny värld öppnar sig! För den som inget har att förlora ger det nya möjligheter, den som har att förlora söker hur man ska motverka.
  Omställning gör ont för vissa!
  Vi kan nu utveckla en ny syn på ”konkurrens”!
  Hur konkurrerar man när inte kunskapen längre är en trång sektor?
  Jo, genom att hitta tillitsfulla samarbetspartners som tillför den pusselbit av kunskap som gör att man tillsammans utvecklar nya funktioner, bättre produkter etc.

 2. Thorsten Bergqvist

  Ytterligare en kommentar:
  ”Komatsu Forest lanserar ett världsunikt system för skogsmaskiner. Det gör det möjligt att i nära nog realtid se var alla maskiner befinner sig, följa produktionen och driften samt ge support på distans. ”

  Intressant!
  1981 kontaktade vi Scania med en lite dator som de kunde installera i sina lastbilar och bli först i världen med datoriserade lastbilar med alla de fördelar som det skulle innebära, t ex för att mäta allat som sker, hitta dem, men även typ släpvagnar som man ställt ifrån sig men inte kunde hitta, etc.

  MEN, de förstod inte vad vi pratade om! De tillverkade ju lastbilar! Inget trams med datorer, vad är det för något?

 3. Pingback: Genom fibern föds ett nytt Västerbott...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>