Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

15 miljoner till skogsindustrin

Men varför måste Västerbottensdagarna vara i Stockholm? Jag har fått frågan flera gånger under senaste tiden sedan det blivit känt att jag kommer att följa arrangemangen och blogga om det som ordnas under tre veckor på Grand Hôtel i Stockholm.

– Vi har fått in 15 miljoner genom att vara här, svara Maria Hedblom, ansvarig för Skogstekniska klustret, när jag låter frågan gå vidare till henne.

MariaHedblom

Hon har räknat och genom åren har utfallet varit så stort av dessa dagar på Grand Hôtel, hävdar hon. De 15 miljonerna kommer från olika bolag och investerare som utifrån samtal som förts under Västerbottensdagarna blivit övertygade om att investeringar i norra Sveriges skogsindustri är viktiga att göra. Kanske hade en del av dessa investeringar gått igenom ändå, men Maria Hedblom hävdar att Västerbottensdagarna varit en grund för dem.

Maria Hedblom är veteran på Västerbottensdagarna. Åtminstone sedan 2007 har hon funnits med varje år för att väcka frågor kring skogsindustrins förutsättningar.

– Jag är stolt norrlänning och vill visa på den starka utveckling vi har inom skogsindustrin och att vi klarar oss mycket bra utan kolonialisering, fortsätter Maria Hedblom.

Under årets Västerbotten på Grand Hôtel ser hon fram mot att träffa politiker, riskkapitalister och departementsfolk och tillsammans med dem samtala om investeringar och förutsättningar för skogsindustrin i norr.

Utan att vara på plats i Stockholm skulle dessa möten vara svåra att få till stånd, menar hon. Här får hon möjlighet att skap möten kring morgondagens skog och vilka investeringar som behövs i den för att den ska vara stark. Hon får möjlighet att lyfta fram behovet av att attrahera unga kvinnor och män, ”annars kommer branschen att dö”, utbrister hon.
Och dessutom får hon tala om det nödvändiga i att attrahera världens bästa forskare till universiteten i norr.

För skogsindustrin i norr är möten med beslutshavare och investerare kring dessa frågor en mycket viktig del, förtydligar Maria Hedblom, som svar på frågan varför vara i Stockholm med Västerbottensdagarna.

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>