Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Krister Olssons okända miljoner

Balticgruppen och Krister Olssons investeringar i Umeås kulturliv är långt mer större och genomgripande än vad som är offentligt känt.

– Kulturen ska inte styras, och den är otroligt svårstyrd om du försöker. Vi ställer inga krav, säger Krister Olsson, Balticgruppen och Umeås starke finansman, när han intervjuas av Staffan Ling i samband med Västerbotten på Grand Hôtel om just dessa investeringar.

Under intervjun framkommer det att Krister Olsson investerat ett stort antal miljoner i Umeås kulturliv. Att skulpturparken vid Umedalens gamla sjukhus med ett fyrtiotal skulpturer är ett verk av Krister Olssons pengar är känt sedan länge.

Men flera av de investeringar som Krister Olsson och Balticgruppen gått in med i olika kulturprojekt är kanske inte lika kända.

År 2006 gick exempelvis Balticgruppen in med en miljon kronor till Informatik vid Umeå universitet för att ge studenterna vid Digital medieproduktion tillgång till ett av marknadens mest avancerade system för produktion av film, TV och webbdesign.

Studenterna på Digital medieproduktion blev därmed bland de första i Sverige som kunde få arbeta med program som Avid Symphony Nitris, ett system speciellt framtaget för film- och TV-produktioner som kräver avancerad och högkvalitativ bildbearbetning.

Den satsningen har varit en del av att skapa en stark filmkultur i Umeå.

En annan inte så känd investering är den som Balticgruppen gjorde under 2013 i nya företaget Digital Scapes. Det nystartade forskarföretaget vill med spetskompetens och med korsbefruktning från flera olika vetenskapsområden bryta ny mark i en tid då företag och organisationer utmanas av digitalisering, jättelika datamängder, nya beteendemönster och fysiska miljöer som allt mer blandas upp med digital teknik.

digitalScapesKickoff

Bilden ovan visar kick off för företaget Digital Scapes I bakgrunden syns finansmannen Krister Olsson som investerar i företaget.

En tredje investering i Umeås kulturliv som inte heller är fullt så känd är de tre miljoner som Krister Olsson investerade i Kreator i Umeå från 2008.

– Kreator hade aldrig startat om inte Krister Olsson investerat i oss, säger Sofia Anner, vd för Kreator och deltagare vid Västerbottensdagarna på Grand Hôtel.

Genom Kreator har det kommit fram flera mycket stora internationella framgångar. Här finns Henning Sandströms filmfoto med radiostyrd helikopter, en teknik som gett uppdrag åt flera globala företag, bland annat Coca Cola. I en intervju nyligen berättade Henning att han numera reser närmare 200 dagar världen runt för att filma i olika projekt.

Genom Kreator har också filmaren David Sandberg tillsammans med bland annat företaget Lampray startat filmprojektet Kung Fury som när detta skrivs samlat in över 554 000 dollar på den internationella kampanjsidan Kickstarter.

När jag frågar Sofia Anner om betydelsen av Krister Olssons investering i Kreator säger hon bestämt att de projekten aldrig hade kommit till stånd på det sätt de nu vuxit fram genom Kreator om inte de tre miljonerna kommit in från Krister Olsson.

Någon behöver skriva boken om vad Balticgruppen och Krister Olsson betyder för Umeås kulturliv. Både för att lyfta fram de många projekt och satsningar som kommit till stånd genom fastighetsbolaget pengar. Men också för att våga ställa frågorna om vad dessa investeringar betyder för Umeås tillväxt.

Den boken vill jag läsa.

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>