Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Vägen ur förbannelsen är kultur som utmanar

Skog, malm, vatten och andra naturresurser är en viktig grund för en region som vill växa. Det finns en förbannelse i att enbart lita till naturresurser, hävdar professor Lars Westin, i sitt inledningstal under invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel.

– Vägen ur den förbannelsen är lärande kreativa städer, menar Lars Westin.

Enbart naturresurser bygger alltså inte ett land. Det måste också finnas en grund av kultur att stå på, annars går det inte att räkna med tillväxt, menar han.

– Håll koll på balansräkning, hävdar han därför.

LarsWestin

Balansräkningen i detta sammanhang är förmågan att addera värdet från naturresurserna med de sociala och kulturella värden som finns i en region. Skog, malm och vatten är inte det enda som går att räkna in. Också kulturen måste med.

Det här är minerad mark, och Lars Westin känner till det. Det finns onekligen en stark kritik mot att dra in begreppet kultur i sammanhang kring regioners tillväxt. Kultur måste stå fri, kultur ska inte kopplas samman med tillväxt, hörs de kritiska rösterna.

Men Lars Westin tar ändå klivet in i debatten med sitt tal. Begreppet kulturdriven tillväxt är viktigt, hävdar han. För utan kultur som skapar friktion, och finns med och stör strukturerna kan ingen region växa. Det kan vara jobbigt för de ledande, men det är där som utveckling finns, menar Westin.

Frågan hänger kvar i luften efter Westins tal. Kan det vara så att kulturdriven tillväxt som gör ont, som skaver och är till besvär är det som kan driva en region framåt? Framgången och tillväxten ligger inte i det slätstrukna. För ur konflikterna och sammandrabbningarna föds det som bär i längden. Kanske är det en sådan fri kultur som kan vara de bärande i en region som vill växa.

 

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>