Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

”River i marken på heliga platser”

”Det är helt ofattbart att utländska företag kan komma in och sätta igång med att borra, gräva och riva i marken, till och med på heliga platser. Tänk om man skulle fara in på kyrkogårdar i Sverige, vilket liv det skulle bli”, utbrister Håkan Jonsson.

Håkan Jonsson, ordförande för Sametinget, har klivit upp på scenen under kristallkronorna i Vinterträdgården på Grand Hôtel. Seminariet Framtidens gruv och mineral är inne på sin andra dag under Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm. Organisationen Georange bjuder in till föredrag, samtal och debatt om gruvnäringen i Västerbotten och norra Sverige.

HakanJonsson

På bildduken bakom sig visar Håkan Jonsson ett foto av en sejte, en stor fyrkantig sten, en kultplats och en symbol för det gudomliga som vakar över marken, växterna och djuren.

Så säger han:

”En gruva här och en gruva där. Det kan verka långt mellan gruvorna, men man måste se på de kumulativa effekterna”.

Håkan Jonsson är en av de som här får möta representanter från gruvbolag, teknikföretag, myndigheter, kommuner, forskare och miljöorganisationer. Det är ett spänstigt program med mycket stor bredd. Här ska många röster lyftas fram, verkar syftet vara.

I sammanhanget sticker Håkan Jonssons ord ut. När andra föreläsare talar om teknikutveckling och ekonomiska frågor blir han personlig inför de stora frågorna om vem som har rätt till marken.

”Samerna har använt varenda kvadratmeter till något, inte bara till rennäringen utan också till att fånga fisk eller hitta gräs att stoppa i skorna. Den här marken är som era vardagsrum, allt ha sin plats och sina historia”, förklarar han.

Håkan Jonssons ord far som en vind runt om i salen och tar en virveldans kring de rollups och skärmar som bolag och företag ställt upp för att marknadsföra sig. Krocken blir så tydlig, det är så olika språk som talas.

Men ändå, när Håkan Jonsson från Sametinget berättat färdigt om sin historia och hur näring och kultur inte går att skilja åt för samer, så tar han några steg till mötes.

”Att vi är här är ett jättestort kliv i rätt riktning”, säger han och syftar på hela seminariet som Georange bjudit in till. ”Vi måste mötas och få till samförståndslösningar.”

Just i detta kan Västerbottensveckorna på Grand Hôtel ha ett syfte. Att våga lyfta upp de brännande frågorna, att ge olika röster utrymme och skapa möjlighet till mötesplatser.

Om detta kan vara varje arrangörs mål när man bokar in sig för seminarium på Västerbottensveckorna så fyller mötena verkligen ett behov.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.