Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Snabbt bredband öppnar fönster mot världen

Västerbotten är det län där störst andel av befolkningen har tillgång till fiberbaserat bredband. Drygt 20 procent fler västerbottningar har tillgång till fiberbaserat nät än genomsnittet i Sverige, enligt en rapport från Post- och telestyrelsen.

Nu gäller det att förvalta det här på ett bra sätt. Region Västerbotten är en av aktörerna som insett betydelsenav att fylla bredbandet med kloka it-tjänster. I förra veckan anordnade man exempelvis en heldag om eHälsa, ett av de områden som har mycket att vinna på att det finns en utbredd och snabb infrastruktur för internet.

Men ett snabbt internet kan också ge förutsättningar för Västerbottens näringsliv att nå ut på en global marknad. Detta är något som Anna Lassinantti lyfter fram i ett pressmeddelande. Hon är
ordförande för eVästerbotten och styrelseledamot för AC-Net tillika chef för näringsliv och samhällsbyggnad på Region Västerbotten och hon menar:

”Vi förbereder för stora satsningar på eTjänster, dels inom offentlig sektor men också för att näringslivet ska få mer muskler att agera på en internationell marknad.”

Förutsättningarna för näringslivet i Västerbotten har radikalt förändrats under de senaste åren i och med att internet öppnat ett fönster mot omvärlden. Vi ser en mängd exempel på detta.

Företag som Oryx och Algoryx kan med Umeå som bas nå ut på en världsmarknad med sina produkter byggda på avancerad simuleringsteknik. I Skellefteå finns North Kingdom som har omfattande samarbeten med Google, Warner Brothers, Adidas, Vodafone, LG och en mängd andra av världens största företag. Nuiteq, också från Skellefteå, utvecklar multitouchprogram för skärmar hos tillverkare runt om i världen, bland annat Lenovo. Spelföretaget Turborilla i Umeå hittar fram till en världsmarknad med spel för mobiltelefoner och i Lycksele finns ett av Sveriges centra för geografiska informationssystem, GIS.

Jag stoppar där, listan kan göras långt mycket längre, det här var enbart några exempel på hur ett snabbt bredband förändrar Västerbottens näringslivsstruktur. Det är en förändring som kan komma att ge länet många fler arbetstillfällen inom it-branschen och den digitala kreativa industrin.

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

  1. Urban Björklund

    Hej Mikael,

    I Västerbotten har dom ”flesta” tillgång till fiber har det gått att läsa i flera års tid. Senaste mätningen säger 74%. Och visst, det stämmer ju om man mäter rent befolkningsmässigt men…

    Fakta som inte riktigt framgår:
    Västerbottens län: ~260 000 innevånare
    Antal kommuner: 15

    Umeå kommun: ~118 300 innevånare
    Fiber: 95% = ~112 385 innevånare

    Skellefteå kommun: ~72 000 innevånare
    Fiber: 80% = ~57 600 innevånare

    Fantastiskt infrastrukturarbete av dom båda kommunerna!

    Övriga 13!!! kommuner består av knappt 70 000 innevånare och har en fibertillgång på drygt 30%. Vad tycker dom kommunerna om den PR länet får över 74% fiberpenetrationen? Kan inte det snarare hämma utvecklingen i dom mindre kommunerna som verkligen är i behov av snabbt bredband för sina medborgare och företag?

    Urban

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.