Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Vem ska nu granska it-branschen?

TV4 säger upp 140 tjänster och lägger ner stora delar av sin lokala nyhetsbevakning. Det är en urholkning mot demokratin, utbrister en bekymrad Erik Bergqvist, regionråd i Region Västerbotten. Han säger: ”Politiker och regionala företrädare behöver kunniga och närvarande medier som ställer insatta och ibland obekväma frågorna. En journalist ska ju inte vara en turist i det landskap man bevakar”.

Redaktionen i Skellefteå försvinner medan det blir tre tjänster kvar av 19 i Umeå. TV4:s lokala bevakning av Västerbotten kommer därmed att minska i mycket stor omfattning.

I Västerbotten ser vi idag hur it-branschen expanderar enormt. Det är en expansion och tillväxt som TV4 i fortsättningen kommer att få svårt att granska och bevaka. Med enbart tre anställda på plats i Umeå kommer det inte att vara möjligt att i någon större omfattning följa hur it-företagen blir en allt mer viktig del av samhällsutvecklingen.

Detta är självfallet mycket olyckligt. It-branschen behöver en granskande journalistkår som kan följa upp vad digitaliseringen av samhället betyder och leder till, vilka nya affärsmöjligheter den erbjuder och hur människors vardag påverkas. Risken är nu stor att TV4 inte kommer att kunna följa detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.