Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mångfald nödvändigt för it-branschen

Endast elva procent av de som arbetar med it-säkerhet är kvinnor. Det är en katastrof, menar Åsa Schwarz, säkerhetskonsult på it-bolaget Knowit, i en krönika i Computer Sweden.

Sett över hela it-branschen är andelen kvinnor något högre men fortfarande alltför låg, omkring 23 procent, enligt en uppgift i en skarp DN-artikel av Digitaliseringskommissionens ordförande Jan Gulliksen, publicerad i mars 2013.

Men det finns initiativ för att få till en förändring. Nätverket winIT är ett exempel. Det startades av it-bolaget Sogeti och har idag 2700 medlemmar på 15 orter i Norden. På deras hemsida konstateras: ”Vi har slagit näven i bordet och vill med konkreta aktiviteter stötta och främja kvinnor i branschen och bidra till förändring. Vi vill att kvinnor tar mer plats, på alla positioner.”

winIT finns också i Umeå och bjuder regelbundet in till träffar för kvinnor som arbetar inom de lokala it-företagen. På senare tid har de även börjat tala om att vidga sitt nätverk för att också ta med de kvinnliga it-studenter som finns på Umeå universitet.

Finansiella it-bolaget Cinnober, med ett 50-tal anställda i Umeå är ytterligare ett exempel på it-bolag som försöker komma till rätta med underskottet av kvinnor. I början av 2012 sponsrade företaget mycket aktivt rikskonferensen Datatjej som då arrangerades i Umeå, en konferens som drivs av unga kvinnor som pluggar it och data vid landets universitet och högskolor. Cinnober har även nyligen samlat en större grupp unga kvinnor som pluggar it till en träff på kontoret i Umeå, för att skapa fler möjligheter för kvinnor att hitta in i it-branschen.

Detta är några exempel och fler finns. Men det viktiga är att frågan inte får tystas mer. Åsa Schwarz krönika i Computer Sweden är därför mycket välkommen. För som hon påpekar: ”Fler kvinnor i it-branschen är inte bara en jämlikhetsfråga. Det är främst en lönsamhetsfråga. Många studier visar att företag med kvinnor i ledningsgruppen presterar bättre och att en jämnare könsfördelning i bolag ger fler marknadsandelar.”

Vinsterna med mer mångfald i it-branschen är stora, men det krävs ett aktivt arbete för att nå dit.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.