Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Internet ger stöd i kris

Umeås socialtjänst ska öppna socialrådgivning på internet. Idag beslöt Umeå kommunfullmäktige att bifalla en motion från alliansen om att starta en liknande tjänst som redan finns i Malmö. Där kallas den för ”Soctanter på nätet”, har funnits sedan 2007 och hade 30 000 besök under 2012.

Umeås ja till att starta denna tjänst kommer samma dag som jag får en förstahandstitt på Jourhavande prästs kommande webbsatsning. För precis som socialtjänsten har också de ansvariga för Jourhavande präst börjat snegla mot internet och dess möjligheter.

Jourhavande präst har funnits i över 50 år som ett telefonstöd via SOS Alarm, 112, men med ökade möjligheter till kommunikation via nätet vill man nu pröva på att öppna en chatt och en epost-låda. Chatten kommer att fungera på liknande sätt som telefonsamtal till Jourhavande präst, det vill säga anonymt ska det gå att nå en präst för att skriva och få svar i realtid.

Det här är en funktion som BRIS redan använt sig av i flera år och gensvaret från de barn som vänder sig till BRIS har varit mycket översvallande. det är till och med så att idag är det fler som har kontakt med BRIS via nätet än via talad telefon.

Att Umeå nu går samma väg är positivt och kan innebära möjligheter för fler att få stöd och hjälp, inte minst eftersom många idag gärna skriver istället för att ringa i telefon.

Det kommer nu att bli mycket intressant att följa hur den nya funktionen hos socialtjänsten kommer att slå i Umeå kommun.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.