Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

3D-skrivare kan skapa helt ny industri

Dagens Nyheter uppmärksammar att Umeå universitet fått i uppdrag att utreda 3D-skrivare och så kallad additiv tillverkning eller digital direkttillverkning. Mats Falck vid universitet är projektledare och säger i artikeln:

”I stället för att verktyg för formsprutning ska tillverkas och installeras kan en printad produkt nå marknaden väldigt snabbt och till en mycket lägre kostnad”

Mats Falck konstaterar också att nya material som metaller och cellulosa kan komma att användas i 3D-skrivare vilket ger helt nya möjligheter till produkttillverkning.

Projektet som pågår handlar om att samla in allt kunnande i Sverige kring tekniken och till hösten ska Umeå universitet tillsammans med samarbetspartners lägga fram en rapport till Vinnova som bidragit med 400 000 till projektet.

Läs hela DN-artikeln 3D kan ge industrin en nystart.

En artikel på InfoTech Umeå finns också om projektet, 3D-skrivare kan bli svensk framtidsindustri.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Göran Granström

    Intressant inlägg, Mikael. Jag jobbar på Volvo och har köpt en del 3D printade prototyper i SLS och SLA. Utvecklingen är snabb och gränsen mellan prototyper-lågvolym-högvolym börjar bli allt mer flytande. Ledtiden för projekt pressas hårdare i jakten på kost och marknadsandelar. Så naturligtvis är utvecklingen inom 3D-området extremt intressant.

    Men då kommer nästa fråga; har industrin flyttat innan 3D-tekniken utvecklats och blivit praktiskt användbar på det sätt som vi vill?

  2. Anton

    Helt riktigt är det klokt att tillverka en av föremålet man avser tillverka, exempelvis för en detalj som senare ska formsprutas. Med en 3d-utskrift av god kvalitét kan man klämma, hålla och undersöka och på så vis känna sig lugnare innan en många gånger dyrare gjutform ska tillverkas. Det finns också som skrivs fall då man stannar vid 3d-utskrifterna och använder dessa direkt i sin utrustning. DLP-tekniken är på gång mer och mer och ger högupplösta modeller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.