Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Unga fattar värdet av sociala medier

Mobbing i sociala medier, sensorer för att göra skolmaten bättre och säkerhet kring stora musikfestivaler. Det var några case som elever i åttonde klass fick ta sig an under våren när Next Up-tävlingen avgjordes i Stockholm.

Det hela är ett initiativ från branschorganisationen IT & Telekomföretagen för att få fler unga att välja it-utbildningar som leder till jobb inom it-sektorn.

Det behövs och att tävlingen nu också utvidgas till Umeå, Göteborg, Malmö/Lund och Linköping är bra. Också i dessa städer finns många unga att fånga upp och inspirera till att vilja jobba med digitala tjänster och produkter.

Inte minst känns det aktuellt sedan jag lyssnat till seminariet Digital opinionsbildning under ett supervalår på Almedalen. Moderator var Brit Stakston och i panelen hade hon ett stort antal unga nätaktiva från socialdemokraterna, moderaterna, IOGT/NTO, Aftonbladet och Fatta-kampanjen, för att nämna några.

De använder på ett helt självklart sätt sociala medier och digitala kanaler för att sprida sina budskap. Just nu är det Twitter och Facebook som får mest uppmärksamhet men i framtiden kommer det säkert andra kanaler.

IdaOstensson

Ida Östensson talar om digitala kanaler och sociala medier som en självklar del av Fatta-kampanjen mot sexuellt våld. Bilden från Almedalen och seminariet Digital opinionsbildning under ett supervalår.

Förutom att lära sig använda dessa digitala kanaler på ett smart sätt måste också någon utveckla dem och stå för programmering. Det är här som tävlingen Next Up blir en viktig del för att inspirera fler att vilja vara med och lära sig koda, programmera och aktivt jobba med it.

Så nu får vi hoppas på att många klasser och skolor hakar på tävlingen så att fler unga kan få upp ögonen för att it kan vara ett mycket spännande område att jobba inom.

Läs mer om Next Up.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.