Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Hårt slag för Finland när Microsoft överger Nokia

Microsoft säger upp 18 000 anställda, 12 500 av dem arbetar med Nokias telefoner. Det var knappast vad Nokia-medarbetarna förväntade sig när Microsoft tagit över finska Nokia under hösten och vintern 2013/2014.

I ett uttalande i april 2014 hävdade Stephen Elop, vd för Nokia, att ”From today onwards, the possibilities are endless. As now, we’re one!”

Stolta ord, men få anade att bara några månader senare skulle detta samgående innebära att Nokias varumärke helt körts i botten och att anställda som följde med från Nokia-tiden inte längre skulle platsa inom Microsofts nya bygge.

För Finland har hela affären varit ett hårt slag och de senaste dagarnas nyheter om att 12 500 Nokia-medarbetare får gå är ytterligare ett hårt slag. I Finland rör det sig om ca 1100 anställda som får gå, Uleåborg i norra Finland drabbas hårdast där omkring 500 anställda nu mister sina jobb.

Samtidigt meddelar Microsoft att företaget kommer att satsa på finska städerna Sao och Tammerfors för produktion av telefonen Lumia, något som till och med kan ge nyanställningar i dessa städer.

Slutsummeringen just nu, dagarna efter Microsofts besked är dock att Finlands ställning på mobiltronen fått sig en kraftig knäck. För Uleåborgs del är utmaningen att hålla kvar den expertis som finns i staden och ge dessa möjlighet att kanske starta nya företag utifrån sin kunskap om mobil utveckling. Det skulle kunna bli en räddning för staden.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. "Dosan"

    Inte så konstigt egentligen. Dels har ju MS en lång tradition av att köpa upp saker och sedan bara behålla det av värde medan de lägger ner resten, dels så blev ju Windows-mobilerna en flopp utan jämlike. MS trodde att de skulle kunna automagiskt få en stor del av marknaden genom att köpa Nokia, men konsumenterna har inte tagit till sig uselt byggda telefoner med en usel mjukvara. Nokia å andra sidan lyckades inte anpassa sig i tid och precis som Kodak går de nu i graven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.