Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kodcentrum för barn startar i Umeå

Nu ska barn i Umeå få lära sig koda. Programmering är en av de viktig framtida kunskaperna, både för att klara av yrkeslivet men också för en fortsatt hög demokratisk nivå i samhället. På samma sätt som det en gång var viktigt att lära alla i landet att läsa och skriva är det idag viktigt att fler får kunskaper i programmering.

Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis erbjuder barn och unga mellan 9-13 år kunskap om kodning. Den 26 november har Kodcentrum premiär för sin första kodstuga i Umeå, närmare bestämt på Östermalmsskolan, enligt ett pressmeddelande från Kodcentrum.

Många företag, inte minst i Umeå som är en het växande it-stad, kan berätta att de har svårt för att hitta kunniga programmerare. År 2020 kommer Europa enligt en rapport från EU-kommissionen att sakna en miljon programmerare. Redan nu är det därför viktigt att locka fler unga att kliva in programmeringens värld. Kodcentrums initiativ är ett exempel på satsningar som just nu görs för att locka unga just till detta.

I kodstugorna kan barn få ges gratis hjälp av studenter och programmerare som helt ideellt bidrar med sin kunskap om kodning.

– Genom bygga upp ett nätverk av gratis kodstugor över hela landet vill Kodcentrum ge intresserade barn en chans att lära sig om kodning. Vem som helst får delta oavsett förkunskaper och man behöver inte ha med sig en egen dator. Vi börjar med att introducera programmeringsspråket Scratch och när kunskaperna växer ska utmaningarna följa med, säger Emelie Dahlström, verksamhetschef på Kodcentrum, enligt pressmeddelandet.

Mer information kan fås av Emelie Dahlström, [email protected], 0709-991600.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.