Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Vapenlicens direkt på internet

Nästa år ska det bli möjligt att ansöka om vapenlicens direkt över internet. Polisen planerar då att införa ett nytt digitalt system för ansökan. Förhoppningen är att det ska korta handläggningstiderna.

Kritiken mot de långa handläggningstiderna har varit mycket stor. I juni 2014 tog Isak From (S), riksdagsledamot från Norsjö, upp frågan i en debatt med justitieminister Beatrice Ask. ”Jägare rasar mot långa handläggningstider för vapenlicenser”, menade Isak From och undrade vad justitieministern tänkte göra i frågan.

Omfattningen av vapenansökningar är stor. 2013 rörde det sig om 64 000. Beatrice Ask höll med Isak From i att handläggningstiderna måste kortas och att de bör vara lika långa i alla polisdistrikt. Som det är nu kan det i vissa distrikt ta upp till tolv veckor att få ut en licens, medan det i andra distrikt kan gå på tre eller fyra veckor. ”Det som nu görs är att man bygger upp ett bättre it-stöd för hanteringen, för att få det rättssäkert och enhetligt”, var justitieministerns konkreta svar.

Det it-system som Beatrice Ask talade om är nu på väg att införas, meddelar Rikspolisstyrelsen.
”Systemet ska vara utformat så att du kan ansöka och betala via internet och du måste även fylla i alla uppgifter som krävs för att kunna gå vidare och skicka in licensansökan”, säger Peter Thorsell, verksamhetsansvarig för vapenärenden vid Rikspolisstyrelsen till Jägareförbundet, enligt tidningen Jaktmarker & Fiskevatten.

Under nästa år hoppas polisen att systemet ska vara i drift. Förhoppningsvis kommer it-systemet att kunna sjösättas utan alltför stora problem. Polisen har bitvis smärtsam erfarenhet av it-system som havererat, återstår nu att se om detta system kan korta handläggningstiderna för vapenlicenser.

UPPDATERAT:
En mycket erfaren jägare är Joel Enqvist, säljchef på it-bolaget Acino i Umeå. Jag bad honom att som jägare ge en bakgrund till behovet av det nya it-systemet och han berättar följande:

”Handläggningstiderna har de senaste åren varit en het fråga. Det finns exempel i Dalarna där det tagit över sex månader att få licensen bearbetad. Förutom att det drabbar den enskilda individen så blir också vapenhandlarna bakbundna och tappar tillväxt trots en hög efterfrågan.

Ett digitaliserat handläggningssystem med automatiserade funktioner är verkligen efterlängtat. Jag är helt övertygad om att processen för vapenlicenserna kommer att kortas ned avsevärt, och det hjälper ju även polismyndigheten som kan rationalisera personalens uppgifter.

Inom politiken diskuteras just nu framtidens vapenlagstiftning frekvent. Oavsett var utfallet hamnar så tror jag det är en förutsättning att licenshanteringen digitaliseras”, menar Joel Enqvist .

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.