Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Självkörande bilar rattsurfar inte

”Självkörande bilar rattsurfar inte”. Det var en stilla kommentar från Daniel Karlsson, it-direktör på Transportstyrelsen, som medverkade vid konferensen Digitala strategier som anordnades i veckan i Stockholm.

Konferensen handlade om de helt nya förutsättningar som digitaliseringen skapar för företag. Myndigheter och hela samhället i stort.

Daniel Karlsson menade även att körkortsreglerna förmodligen måste ses över när självkörande bilar blir vanligare, om så där en fem, tio år framåt. Det låter lite science fiction men tekniken för att bilar ska kunna köra själva finns till stor del redan i nya bilar med fartkontroll, backsensorer, automatiska larm och andra funktioner som underlättar bilkörning.

Med nya bilar blir föraren mer av en passagerare och det innebär att reglerna för körkort måste ses över, menade Daniel Karlsson.

Omkring år 2020 bedömer Transportstyrelsen att fordon som sköter körningen helt och hållet under vissa förutsättningar kan introduceras på marknaden. För att förbereda för detta har Transportstyrelsen tagit fram en förstudie där myndigheten gjort en första utredning kring självkörande fordon eller autonom körning som fenomenet också kallas.

– Vi ser positivt på utvecklingen med självkörande bilar eftersom risken för mänskliga misstag minskar och därmed minskar också utrymmet för människan att begå handlingar som idag är kriminaliserade, säger Staffan Widlert, generaldirektör Transportstyrelsen i ett pressmeddelande från september 2014.

Vilket alltså innebär att riskerna med mobilfipplande bilförare skulle kunna undvikas i framtiden.

För som Daniel Karlsson uttryckte det: ”Självkörnade bilar rattsurfar inte”.

Läs mer om konferensen Digitala strategier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.