Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Nästa bil köper du på internet

E-handeln går i topp nu inför jul men än så länge är det inte bilköpen som toppas listan över prylar vi köper över nätet. Men det är på väg.

Löshår går bra, det har Rapunzel of Sweden från Umeå visat, med en omsättning på över 100 miljoner kronor via sin webbshop. Skor, kläder, böcker är andra prylar som vi gärna köper över internet.

Men större inköp är på väg. I år hyllades Lundqvists Trävaru från Öjebyn utanför Piteå som Årets Digitala Gasell i Sverige. Utmärkelsen får företaget från Dagens Industri och Google för att de lyckats öppna e-handel i en traditionell bransch som inte haft försäljning på nätet tidigare. Men Lundqvists Trävaru visar vägen för nya inköpsbeteenden med sin försäljning av mindre byggnader främst över internet.

Kanske är bilbranschen på väg mot samma stora omstöpning. Volvos försäljningschec Alain Visser sade nyligen: ”Planen är att ha alla våra bilar på alla våra marknader ska erbjudas digitalt.”

Ett möjligt hot mot återförsäljarna skulle detta kunna vara men Alain Visser betonar att leveranserna av bilar fortfarande ska gå genom återförsäljarna.

Ett annat bilföretag som redan börjat sin försäljning direkt till kunder via internet är Tesla. På Teslas webb är det enkelt att klicka i länken Buy och sedan fylla i namn och kontaktuppgifter och därefter välja betalsätt via kontokort, Pay Pal eller på annat sätt.

I ett avsnitt från Bloomberg TV diskuteras den nya e-handeln med bilar. Journalisten Matt Miller säger:

“People go into the dealership and talked to the people there and then i tend to mull over a car purchase for a good six months to a year. When they’re finally ready to pull the trigger, they can do it online.”

Än så länge är detta kanske inte ett alternative för de flesta men med Volvos nya affärsmodell och med Teslas redan prövade variant så kommer vi säkert att få se fler bilföretag lägga om sina erbjudanden till online köp.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.