Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Digital karta över kvinnors historia

En digital karta över kvinnors liv i Umeå kommer att tas fram. En mycket bra idé och en perfekt app för våra smarta mobiler som visar att den nya tekniken kan fyllas med ett viktigt och värdefullt innehåll.

Kvinnors vardag och de platser där de verkade ska ligga som grund för kartan som enbart kommer att finnas digitalt, på webb och i mobil. Förutom det viktigaste, att lyfta fram en dold kvinnohistoria, så kan den digitala kartan också vara ett steg mot att överbrygga den digitala klyftan som ställer många utanför den nya tekniken.

Internetstatistik visar att över en miljon svenskar inte använder nätet. Till stor del är det äldre, men med ett innehåll som en digital karta över kvinnors liv kan förhoppningsvis fler bli nyfikna på att ta till sig ny teknik.

Själv behöver jag inte gå långt för att hitta intressanta människor att lyfta fram i en sådan digital karta. Min mamma var sömmerska och hade sin ateljé i hemmet, i vår lägenhet på tre rum och kök på Sandbacka i Umeå.

Varje morgon slog hon ihop bäddsoffan där hon och pappa sov, fällde ut en extra bordskiva där hon kunde lägga ut tyger och mönster. I ena hörnet av rummet rymdes en stor symaskin och strykbrädan.

Under hela dagen och ända in på kvällen kom så traktens damer för att beställa, prova och få nya kreationer uppsydda.

Det finns inget foto från hennes arbetsplats, så idag lever hennes arbetsliv bara kvar i mitt minne, och kanske hos några av hennes kunder, fast de flesta är inte längre i livet, liksom min mamma.

Men ett foto finns. När mamma uppklädd är på möte, idag kanske vi skulle kallat det för konferens, tillsammans med ett tjugotal andra sömmerskor i Umeå, som likt mamma oftast hade sina ateljéer i sina hem.

Det är en del av Umeås dolda historia och om nu den nya digitala kartan kan vara med och lyft fram dessa liv så är det perfekt att få använda den nya tekniken till detta.

Har du förslag på vad som borde finns med på kvinnokartan? Skicka förslag till: [email protected] eller Kvinnokartan, c/o Bokcafé Pilgatan, Pilgatan 14, 903 31 Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.