Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

60 000 it-medarbetare sökes

Hösten 2014 presenterades en kartläggning i Umeå kommun där it-företagen menar att de behöver anställa över 1 000 nya medarbetare under de kommande tre åren.

Att behovet av nya medarbetare inom den digitala branschen är stor visas nu även i en nationell undersökning av IT&Telekomföretagen.

Om inte kraftfulla åtgärder vidtas förväntas ett underskott i landet på 60 000 personer år 2020, enligt rapporten ”Akut och strukturell kompetensbrist i IT- och telekomsektorn”.

Behovet av utvecklare, IT-arkitekter och projektledare är fortsatt mycket högt, men områden som IT-säkerhet och användbarhet växer också starkt.

I rapporten lägger IT&Telekomföretagen fram ett antal konkreta förslag på åtgärder för att komma till rätta med den brist som hotar en hel bransch.

1. Regeringen måste samordna insatser inom utbildning, näringsliv, arbetsmarknad och innovationsfrågor utifrån den samhällsomvandling som digitaliseringen för med sig.

2. Skola måste digitaliseras med obligatorisk programmering och digitalt skapande i läroplanen.

3. Utrikesfödda med it-kunskaper måste slussas in i yrkeslivet snabbare så att branschen kan få kontakt med nyanlända med IT- och ingenjörsbakgrund.

4. Insatser för att få fler unga tjejer och kvinnor att välja den digitala branschen måste också till för att skapa större jämställdhet och ett större rekryteringsunderlag inom både IT- och telekomsektorn.

Bristen på medarbetare inom digitala branschen drabbar inte bara it- och teknikföretagen utan hela samhället eftersom så mycket beror på digitalisering idag. Att IT&Telekomföretagen påtalar detta är därför viktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.