Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Tidigare Umeåforskare väcker debatt om sexrobotar

Robotforskaren Erik Billing vill starta en kampanj mot sexrobotar. Erik Billing var till för ett par år sedan doktorand och anställd vid datavetenskap, Umeå universitet, innan han flyttade över till Skövde högskola.

Nu är han aktuell som en av initiativtagarna till en internationell kampanj där robotforskare vill väcka debatt om möjligheten att låta robotar bli sexpartners.

En företeelse som forskarna vänder sig mot är hur sexrobotar, enligt forskarnas åsikt, kan cementera fast en sned kvinnosyn.

– Vi menar att det här bara bidrar till en allmän objektifiering av kvinnokroppen och bidrar till ojämställdhet i samhället, säger Erik Billing till IDG.

– Om man ser roboten som en sexleksak är frågan vad man orsakar när man formar den här sexleksaken som en kvinna, som väldigt tydligt är ett objekt som ska tillfredsställa ett manligt sexuellt begär, fortsätter Erik Billing.

Tidigare i år väckte andra forskare och företagare en debatt om drönare i krig och utvecklingen mot att de kommer att styras av datorprogram och artificiell intelligens hellre än mänskliga piloter. Kändisar som forskarna Stephen Hawking och Demis Hassabis, och företagarna Steve Wozniak, grundare av Apple, och Elon Musk, grundare av teknik- och bilföretaget Tesla låg bakom debatten.

Dessa diskussioner och debatter är mycket viktiga och nödvändiga att föra i en tid då utvecklingen går rapidsnabbt. Den nya tekniken förändrar hela samhället, och just därför behöver vi en levande debatt om den.

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>