Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Regeringen vill satsa på born global-företag

Regeringen vill göra en särskild satsning på born global-företag, det vill säga nystartade företag som från dag ett siktar på en internationell marknad, ofta med digitala produkter och tjänster i botten. I Västerbotten har exempelvis företag som Sportswik, Delbar, Nuiteq, Codemill, Elastisys och Content Central varit med i särskilda Born Global-satsningar.

Regeringens kommande satsning på born global-företag framkom när närings- och innovationsminister Mikael Damberg igår presenterade Sveriges nya exportstrategi.

”Vi kommer att göra en särskild satsning på born global, på de nystartade företagen som är innovativ och möter en global världsmarknad på en gång. Våra exportsystem har lugnt sagt inte varit riggade för sådana bolag. Det här är digitala affärsmodeller som blir globala på en gång och då krävs det en annan typ av stöd för att lyckas med det arbetet”, säger Mikael Damberg i sin presentation.

I dokumentet Svensk exportstrategi, som presenterades i samband med presskonferensen, utvecklas satsningen på born global-företag något. Det handlar om företag inom branscher som it, dataspel, mode, musik, design och handel. Det är nystartade företag som ofta är globala från dag ett med försäljning via internet.

Mikael Damberg påpeka att dessa företag har behov av särskilt stöd för sin expansion. Det kan röra sig om stöd med e-handel, betalningar, affärsmodeller, rekrytering av ny kompetens och att hitta investerare och internationella nätverk.

Regeringen vill att dessa företag ska kunna få en anpassad rådgivning för export och internationalisering. En kartläggning ska också genomföras som ska utmynna i ett ”tydligt uppdrag till en av aktörerna att ansvara för att ta fram ett program för internationella snabbväxare (born globals)”.

Hur detta kommer att påverka exempelvis det Born Global-program som Chalmers med finansiering av Almi och Vinnova ansvarat för sedan 2012 sägs dock inget om. Det är ett program som under de senaste åren låtit ett femtiotal företag möta investerare, riskkapitalister och framgångsrika serieentreprenörer, bland annat genom att på plats ta del av startup-kulturen i Silicon Valley, USA.

Från Västerbotten har företag som Sportswik, Delbar, Nuiteq, Codemill, Elastisys och Content Central varit med i detta Born Global-program. Men om det blir detta program som satsningen på born global-företag i den nya exportstrategin syftar på sägs inget i de dokument som hittills lagts fram.

Återstår alltså att se hur regeringen tänker kring detta.

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>