Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Microsofts vd har en svävande skateboard i källaren

Framtidens kod finns hos Microsoft. Det är budskapet som möter 1 600 deltagare när de kommer till Microsoft Tech Days för att höra mer om Windows 10 och andra nyheter från Microsoft.

Med temat Future Decoded lockar Microsoft 1 600 deltagare till Microsoft Tech Days i Kista. Utvecklare, it-tekniker och it-chefer från hela Sverige har landat på mässan för att få höra det senaste om Windows 10, Office 365, Azure och trendspaningar mot framtiden.

MicrosoftTechDays2015_01

Sara Kullgren, ansvarig för Developer Experience hos Microsoft Sverige, och Jonas Persson, vd för Microsoft Sverige under invigningen av Microsoft Tech Days.

Att operativsystem och program som Microsoft bygger ska klara framtida krav upprepas av många talare under tech-dagarna. Flera återkommer till att Windows 10 är det sista operativsystemet, i fortsättningen kommer inga nya versioner. Istället ska Windows 10 kontinuerligt uppdateras till alla användare, automatiskt i bakgrunden.

Vikten av att vara redo för framtidens krav understryks direkt under inledningen av konferensen när Jonas Persson, vd för Microsoft Sverige, och Sara Kullgren, ansvarig för Developer Experience, äntrar stora scenen.

Svävande skateboard i källaren

Jonas Persson gör det med ett personligt löfte och en hänvisning till den svävande skateboard som förekommer i filmen Tillbaka till framtiden II. Väl tajmat är det eftersom Microsoft Tech Days inleds den 21 oktober 2015, vilket är just det datum i framtiden till vilket huvudkaraktären i filmen förflyttar sig. Just en sådan svävande skateboard ser Jonas Persson framför sig, kanske inte som en Microsoft-produkt men väl som ett högst personligt exempel på att vara nyfiken inför framtiden.

– Ett löfte från mig är att nästa år ha en sådan här på scenen. Den är under byggnation just nu, i min källare, säger Jonas Persson med ett brett leende, och förklarar att den består av fyra drönare som sitter under en skateboard och ger den lyftkraft. Ännu är den lite skakig i stabiliseringen, erkänner han, men lovar att den 2016 ska finnas färdig som prototyp till nästa Microsoft Tech Day.

Sara Kullgren utlovar också framtida experiment och nämner den växande rörelsen för bioimplantat och chip implanterade i kroppen.

– Jag fick själv ett erbjudande när vi invigde Epicenter i Stockholm att få ett chip inopererat, men jag får erkänna att jag vågade inte, jag får satsa på det inom kort istället, säger Sara Kullgren, även om hon inte ger något löfte om att ha gjort det innan nästa Microsoft Tech Days.

Båda dessa personliga vittnesbörd ligger lite utanför agendan för Microsoft Tech Days men kan ses som tecken på Microsofts vilja att vara ett framtidsföretag med produkter som under många år ska vara angelägna för användare över hela världen, vare sig det är inom företag eller som konsumenter.

Sverige är unikt

Även om Sverige är ett litet land så understryker Jonas Persson att här finns unika möjligheter för att introducera ny teknik.

– En sak som gör oss unika i Sverige är snabbheten. Svenska konsumenter och företag slänger sig över ny teknik för att testa den, och det är unikt i världen, säger Jonas Persson och nämner Singapore och Hong Kong som egentligen enda konkurrenter där en liknande testmiljö finns.

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>