Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Nu blir din träning uppkopplad

Nu kommer nya uppkopplade satsningar för dina fysiska aktiviteter. Din data är nämligen värdefull för startup-företag som satsar inom denna bransch med klockor och armband som mäter din träning, pulsmätare, appar, webbtjänster och runt hörnet kläder med inbyggda sensorer som kan mäta det mesta som din kropp håller på med när du är ute i joggingspåret eller på gymmet.

Nu kliver Åre-Östersundsregionen fram för att bli ett svenskt Silicon Valley för digitalisering av sporten. Det är stora pengar det handlar om. Enligt Mackenzie Global Institute kommer Internet of Sports att utgöra 11 procent av världsekonomin år 2025.

Internet of Sports har redan börjat krypa in i många av våra fysiska aktiviteter för att få tillgång till vår kroppsdata.

– Att använda ny teknik för Sports analytics, det vill säga att inhämta data och utveckla idrotten, gör att våra idrottare kan ligga i framkant i Sverige. Satsningen på Internet of Sports behövs för att utveckla prestationsidrotten och samtidigt inspirera folk till ökad fysisk aktivitet, säger professor HC Holmberg på Nationellt vintersportcentrum i Östersund i ett pressmeddelande.

Ett konkret mål med satsningen är att utveckla upplevelsen av sportevenemang. Satsningen ska även leda till produkter och tjänster i form av exempelvis mobilappar och webbtjänster samt hårdvara som sensorer i utrustning och kläder. Ett annat mål är att förbättra prestation och i förlängningen sportresultat.

Satsningen i Åre Östersund är ett samarbete mellan NVC, Peak Innovation och Swedish ICT. En förstudie, inför etablering av en Internet of Sports-miljö, har nyligen inletts. Mer info finns på www.internetofsports.org.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.