Den obotliga människan

Min syn på patriarkat och materiarkat

Här skriver jag  mina privata tankar och funderingar.

Det är många olika begrepp som snurrar runt och alla tolkar vi begreppen på olika sätt. Vi utgår alla från våra erfarenheter och kunskaper när vi tolkar olika ord och begrepp. Här ger jag min tolkning av begreppen patriarkat och materiarkat

Fritt efter Lasse Bergs böcker om Kalahari – hur människan blev människa. Vid Umeå litteraturfestival 2013 fick jag 5 minuters enskilt samtal med Lasse Berg.

Forskarna har inte hittat några mänskliga massgravar daterade före senaste istiden vilket får mig att fundera. Uppstod de första massgavarna i samband med att människan började odla jorden? Vilken anledning var det som skapade de?  Troligtvis förekom våld i nära relationer även innan människan började odla jorden men det organiserade våldet existerade inte. Det forskarna tror, om människans utveckling, är att innan männskan började odla jorden så kompleterade och kommunicerade människor med varandra i större utsträckning. Männisor var beroende av att hjälpa varandra – ensam hade man svårt att överleva.

Homo hierarkius bildades i samband med att människan började odla jorden någon gång efter senaste istiden. Homo hierarkius, har som jag ser det två undergrupper – patriarkat och matriarkat – och har inget med de biologiska könen att göra. Hierarkier måste finnas men kan se olika ut beroende på om det är patriarkalt eller materiarkalt samhälle.

Patriarkat = konkurrens –

I samband med att människan började odla jorden skapades militär för att skydda det man odlade och de militära idealen har sedan dess utvecklats och har fått stå modell för de sk patriarkala värderingarna som även ägandet och konkurrensen är en del av.

Jag anser att de militära idealen där brist på kommunikation har stått modell för vad som ska klassificeras som manligt men vi män vill mer och behöver mer än vad de militära idealen kan och vill ge sken av.

 

Materiarkat = kompletera

I materiarkala samhällen där kompleterar man varandra för man inser att alla människor, oavsett biologiskt kön, har olika personligheter, intressen och färdigheter. När man kompleterar varandra så blir det ingen konkurrens om resurser utan man ser till att alla får det de behöver. Militären behövs även i det materiarkala samhället men blir troligen en del av samhället i större utsträckning samt har en annan roll, har andra ideal och bör vara mer kommunikativ.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.