Den obotliga människan

De Abrahamitiska religionerna och religionskrig

Inledning

Jag tror inte på gud eller någon religion men jag måste förhålla mig till olika religioner, för det finns männikor i min omgivning som tror både på en gud (andeväsen) och/eller en specifik religion.

 

Det finns en gyllene regel inom alla religioner och nästan alla ideologier med lite olika skrivningar men innebörden är densamma och den lyder:

Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Är den monoteistiske Guden pluralist?

Det finns 3 Abrahamitiska religioner och de har samma bas, nämligen toran. De Abrahamitiska religionerna används som en samlande beteckning för judendom, kristendom och Islam. De tror på samma monotenistiska gud. Myten säger att ”profeterna” Moses, Jesus och Mohamemed alla lär vara ättlingar till ”patriarken” Abraham.

Dessa 3 Abrahamitiska religoner har mer gemensamt är vad som skiljer de åt och det finns både sk bokstavstrogna och mer liberala kontextuella tolkningar utifrån deras respektive religiösa texter. Trots att männniskor säger sig tro på de olika Abrahamitska religionerna så verkar det som om de har samma människosyn och använder sig av exakt samma religiösa retorik oavsett om de är konservativt bokstavstrogna eller liberalt kontextuella judar, kristna eller miúslimer.

 

Det finns många som blandar ihop begreppen religion och ideologi:

Religion ses som en tro som grundar sig på föreställningen om en eller flera gudar, andar eller övernaturliga fenomen. Gudarna ses ofta som skapare och som höjda över det jordiska. läs mer på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Religion,

 

Politiska ideologier bör ses som idéer om hur samhället skall organiseras och styras (eller inte styras), hur dess institutioner skall vara utformade samt ha för uppgift. läs mer på  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ideologi

 

Många religösa människor tar sig rätten att använda sin religion för ideologiska (världsliga) syften, på gott och ont, och hävda att det är bara deras religion som får finnas. Många  religiösa använder dessutom religionen som verktyg för att kriga. Många religioner ändrar både form och innehåll beroende på i vilket sorts samhälle religionen verkar i.

Är gud pluralist bör även religionskrigen upphöra.

 

 

3 kommentarer

  1. Ingegerd

    AMEN! Den kristna, judiska och muslimska guden är densamma och de tillber alltså alla samma gud! Vetskapen om detta borde kunna lugna ner somliga. Alla religionsutövare borde lära sig detta!

    Men det här är väl samma fenomen som med exempelvis mobbning, det är i grund och botten makt man försöker skaffa sig!

  2. Mikael Rubin (inläggsförfattare)

    Det finns en sting av ”syskonrivalitet” mellan de tre Abrahamitiska religionerna,

  3. Stefan Rådström

    JHWH, den gud som är gemensam för samtliga de abrahamitiska religionerna, är en krigsgud i den bronsålderspolyteistiska Kanaanitiska gudavärlden, som senare utvecklade sig till en monoteistisk religion med ett absolut krav på överhöghet. Detta krigiska ursprung kan nog delvis förklara den fientlighet som dessa senare syskonreligioner alltid har dragits med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.