Den obotliga människan

Ett jämställt samhälle utan våld – A gender equal society without violence

Här delger jag mina personliga reflektioner kring jämställdhet.Jag önskar ett samhälle där vi kompletterar varandra och där det finns tillåtelse att gilla olika, oavsett kön. Jag är med i organisationen Män för jämställdhet, är fn ordf i lokalföreningen i Umeå.

 

Män för jämställdhets officiellla slogan är ett jämställt samhälle utan våld och i organisationens idéprogram står det att läsa att organisationens vision är ett samhälle fritt från våld, förtryck och orättvisor och arbetar med frågor kring maskulinitet och förändring av patriarkala normer och värderingar.

Då uppstår några frågor:

  • Hur når vi ett samhälle utan våld?
  • Vilka pedagogiska metoder ska vi använda?
  • Vilka principer ska metoderna vila på?

Det finns många vägar till…

Först ett klargörande jämställdhet ser jag som ett verktyg, målet är ett jämlikt samhälle. Principen om alla människors lika värde skall gälla. Till människa definieras barn, kvinnor och män. Många tror att jämlikhet handlar om att vi ska bli likadana, men jämlikhet betyder att vi skall kunna uttrycka olikheter och komplettera varandra. Maktordningen ser jag ett analysverktyg som beskriver vem eller vilka som har tolkningsföreträde i olika sammanhang på individ- grupp- och samhällsnivå, dock ser de flesta maktordningen ur ett grupperspektiv.

Machokulturen och den manliga normen härstammar från de militära idealen som uppstod i samband med att människan började odla jorden. Det påstås att män är norm och så kämpas det för att nå upp till mäns nivå ..men…Skall män vara norm, om inte, hur vill vi normen ska se ut?

Det behövs en ny norm, hur den ska definieras o vad den ska innehålla får vi sätts oss ner o snacka om.

 

Kom med i förändringsarbetet.

läs mer på www.mfj.se

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.