Den obotliga människan

Människovärde – vad är det?

Diskussionen om människovärdets vara och definition har diskuterats i tusentals år och måste fortsätta diskuteras dagligen. När samhället förändras, förändras även innebörden av olika begrepp och nu tar jag upp begreppet människovärde för det är ständigt aktuellt.

Jag minns att det fördes en diskussion om vad människovärde är för något efter det att Svenska Akademins Ordlista utkom 1986.  Denna utgåva av SAOL var en jubileumsutgåva eftersom Svenska Akademin fyllde 200 år, där definierades alla ord i det svenska språket.

Definitionen av ordet människovärde:

”Värde som tänkande och kännande varelse

vilka utgör grund för människans naturliga

rättigheter

(som frihet, drägliga materiella förhållanden etc.)”

 

Det uppstår några frågor:

  • Vilka människor tänker och känner?
  • Finns det andra varelser som tänker och känner?
  • Har andra varelser än människor ett människovärde?
  • Vad är en naturlig rättighet?
  • Hur definieras frihet?
  • Vad menas med drägliga materiella förhållanden?

I tidskriften Res Publica nr 7  (1987) publicerades ett anförande av Carl-Henning Wijkmark med namnet ”Människovärde och mänsklig värdighet” som genomfördes vid Sigtunastiftelsens konferens ”Vad är en människa värd?”. I detta anförande framfördes och problematiserades att: ”Kärnpunkten i en humanistisk samhällssyn är principen om alla människors lika människovärde. Den står uppenbarligen i strid med den ekonomiska värdeskala som säger att det samhällsekonomiska intresset väger tyngre än respekten för människovärdet. Men samtidigt, som vi såg, är det lika människovärdet den enda möjliga grundvalen för demokratin.”

 

I boken De mänskliga rättigheternas historia, ordfront 2001, tar Willy Strzelewicz skriver om människans natur  och rättighet och vrider och vänder på dessa ur olika perspektiv som naturrätten, Individualismen och rationalismen och om några angrepp på de mänskliga rättigheterna.

  • Hur definierar vi begreppet människovärde och mänskliga rättigheter idag, nådens år 2014?
  • Är de mänskliga rättigheterna och människovärdet genuscertifierade?
  • Finns det pedagogiska verktyg för att förverkliga och upprätthålla de mänskliga rättigheterna?

 

Vi kan inte bara definiera ett begrepp och sen slå oss för bröstet o tro vi är duktiga. Vi måste varje dag kämpa för det som vi tror är rätt och riktigt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.