Den obotliga människan

Ravensbrücks koncentrationsläger – det största kvinnolägret

Dax börja blogga igen efter flera månaders frånvaro.

I år, 2015 är det 70 år sen min mamma kom till Sverige med de vita bussarna från kvinnolägret Ravensbrück som ligger ca 8 mil norr om Berlin. Nu är det dax för mig att besöka Ravensbrück. Imorgon,13 juli, åker jag till Tyskland och stannar 4 nätter sen tar jag båten till Trelleborg och vidare till Malmö för att besöka Malmö museum som har en utställning om de vita bussarna. Ska även ta mig en tripp till Lund och den minneslund mamma vilar i sen 2011.

Juni 2014 var jag i Polen för att studera konsekvenserna av destruktiv maskulinitet istället för att åka på Nordiskt forum, ett jättestort jämställdhets event,i Malmö. Jag besökte bl.a. min mammas hemstad Radom, en stad söder om Warszawa samt Krakow och koncentrationslägret Auschwitz. Auschwitz var ett av de första läger min mamma satt i, efter ha hamnat i gettot i Radom.

Det var första gången jag var i Radom men inte sista det ska dit igen för att se mer och leta reda på fler uppgifter om min mamma och min släkt men i år ska jag bara till Ravensbrück. Jag får se om jag finner några dokument sparade.

Minns inte vem som sa det men känner man inte till sin historia kan man heller inte förändra framtiden. Jag gör denna resa för mina barn och kommande barnbarn.

Jag kommer att skriva lite om mina upplevelser och tankar under denna vecka.  Följ med mig på min resa.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.