Den obotliga människan

Tyskland dag 3 – Ravensbrück forts

Efter frukost gick jag till gamla textilfabriken där kvinnorna slavarbetade med att sy uniformer och andra textiler till tyska soldater från tyger gjorda av bla hår från dödsoffer från Auschwitz mfl dödsläger.  besökte även lägerfängelset där fångar isolerades och bestraffades. I en del celler finns idag minnesberättelser från många Europeiska länder där varje cell har sitt land representerat. På nedervåningen var det ut två utställningar, om sinti- och roma- kvinnor samt Judiska kvinnor, i lägret. Efter lunch såg jag filmen om lägret, 35 minuter med intervjuer av överlevande. I länken finns några av intervjuerna från filmen Remembering Ravensbrück https://www.youtube.com/watch?v=C40Pyi-MsPE.

Förra sommaren var jag i Auschwitz och det slår mig är att det mindre än en bråkdel av antalet besökare i Ravensbrück dessutom är det i princip gratis(karta över området,1 eur) och man kan går här under flera dagar och fundera på allt det hemska som hänt och dra paralleller till nutiden med annan religion och annan ideologi men mycket same same but different.

Auschwitz har blivit en symbol för förintelsen men det var fler berättelser här i Ravensbrück från överlevande dessutom fick man en inblick i hur SS och övrig personal bodde och tänkte.Vanliga människor som gör hemska handlingar

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.