Den obotliga människan

Tyskland dag 5 – resan till Sverige 1945 och 2015

Började dagen bra men tåget till Rostock var försenat och höll på missa båten till Trelleborg men jag hann.

I april 1945 kom min mamma till Sverige med de vita bussarna från Ravensbrück, flera karavaner med bussar gick till Malmö först via Köpenhamn eftersom båtarna var tyskflaggade och WW2-kriget pågick fortfarande.Det var en strapatsfylld resa de gjorde 1945 under brinnande krig mmed tyskflggade båtar fyllda med de bita bussarna, en del av dem ligger på Östersjöns botten. När båtarna kom till Köpenhamn så skulle de byta till godståg då var det många av de befriade kvinnorna och männen som fick panik och de vägrade gå in i vagnarna för vidare färd med den då nya tågfärjan Malmöhus.

Min mamma kom till Malmö men placerades i karantän på badhuset i Lund (2 mil norr om Malmö)

Resan idag blev inte lika strapatsfylld idag, en bekväm färja från Rostock till Trelleborg. Är nu i Malmö för att se för att se utställningen om de vita bussarna på Malmö Museum.

Innan jag reste i morse pratade jag med några av ungdomarna som var på internationellt läger på jugensdherberge i Ravensbrück. De var där två veckor för att vara med o restaurera koncentrationslägret Ravensbrück och det brukar vara 3-4 internationella läger som gör detta om somrarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.