Råvaror till maten bör köpas lokalt

Maten är viktig för oss människor, inte bara för att den ger oss vår dagliga näring, utan också för att vi genom att välja vilken mat vi äter kan vi påverka olika saker.

Vår matkonsumtion kan påverka inte bara vår egen hälsa och välbefinnande utan vår konsumtion kan också bidra till en förbättring av miljön runt omkring oss.
Detta val som vi alla kan göra brukar ju lite förenklat kallas för konsumentmakt . Även en kommun kan vara en aktiv konsument och genom de val man väljer att göra i sin upphandling kan man på olika sätt bidra till ett mer hållbart samhälle.
 
Centerpartiet anser att det framförallt är två saker som Robertsfors kommun kan göra när det gäller upphandling av livsmedel. Det första är att undersöka möjligheten att öka andelen Ekologiska livsmedel, livsmedel producerade utan användning av kemiska bekämpningsmedel m.m. Dock är den bristande tillgången på vissa varor kombinerat med ett högre pris ett problem i sammanhanget.
 
Det andra vi anser att Robertsfors kommun bör göra är att försöka öka andelen närproducerade livsmedel. Med närproducerat menar vi både råvaror och förädlade produkter. Att öka andelen närproducerade livsmedel menar vi ger flera positiva effekter. Förutom de positiva effekter det kan ha på jobb och företagande i vår kommun så tror vi att det är bra för våra skolelever eller de som bor på de kommunala äldreboendena att känna en naturlig koppling till den mat de äter. Sedan får vi inte glömma den stora nytta som vi har av det öppna landskapet. För att människor skall vara intresserade av att bo och verka i Robertsfors kommun så måste vi ha ett attraktivt landskap, och de lantbrukare vi har i kommunen har en oerhört viktig uppgift att fylla genom att hålla landskapet öppet!
Från Centerpartiets synpunkt är det mycket bättre om man gör det för att producera livsmedel som behövs, än om det endast handlar om olika former av landskapsvårdande bidrag.
 
Vi anser därför att det finns flera goda skäl för Robertsfors kommun att öka andelen Närproducerade och/eller Ekologiska livsmedel inom ramen för kommunens livsmedelsupphandling.
Detta är givetvis någonting som måste ske inom ramen för LOU och med beaktande av alla de bestämmelser som reglerar kommunens möjligheter, och givetvis måste även ev. merkostnader redovisas.
Och det är också därför som vi föreslår att detta skall undersökas innan vi gör nästa livsmedelsupphandling.

Ovanstående är en del av den motion som Ingrid Sundbom, Marianne Wikström och jag har skickat till kommunen.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. mums mums

    Ja du Marta Var det därför som Ni i Centern bestämde att maten skulle tas från Sala. Det skulle ju bli sååå mycket billigare o bättre.
    Eftersom Du o Bäckström, Lång, Isaksson, Lundqvist o Eriksson sitter i majoriteten så bestäm ni ju. Så kom inte denna gång i valtider o skyll på andra partier. Det är ERT ansvar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Marta Pettersson

    Svar till mums mums (2010-04-25 14:01)
    Nu är du för sent ute. Vi har investerat i både kök och maskiner så att all mat, både till skolbarn och äldre ska till tillagas här i kommunen

  3. Maria

    Det skulle ni ha gjort på en gång, och inte bestämt att ta mat från Sala. Men det går ju bra att i valtider ändra sig. Och skulle ni ha gjort det om inte oppositionen lagt fram sitt förslag?

  4. Minna Toivanen

    På mitt jobb får mina vårdtagare pannkakor från England och rulltårta från Finland, är detta ”närproducerat”? Bör tillägga att dessa alternativ tvingats fram eftersom det sparats så mkt pengar inom äldreomsorgen. Tråkigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.