Var ska mormor bo?

När ska vi börja respektera alla människors rätt att bestämma var de vill bo? Jag anser att även äldre personer ska ha rätt att välja hur, var och med vem de ska bo. Vi bör i vår kommun införa pargaranti. Har ett par under många år bott tillsammans och den ene behöver särskilt boende, så bör de få fortsätta att bo tillsammans. Genom att skriva ett särskilt avtal med den friska personen om framtida boende  bör eventuella framtida problem gå att lösa.

Vi bör även respektera de äldres önskningar om var i kommunen de vill bo. Äldre personer har inte lika lätt att förflytta sig. Kanske saknar de både bil och körkort. Närhet till bekanta och vänner är nog ännu viktigare för äldre och därför mycket viktigt för livskvaliteten. Så låt oss tillsammans arbeta för att Robertsfors kommun ska bli känd som den hjärtliga kommunen. Där vi tar hand om varandra. Ibland måste vi tillåta oss att tänka med hjärtat och det här är en sådan fråga där det bör vara så.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Mats Mutant

    Vad är problemet? Centern har haft den politiska makten och styret i Robertsfors i 31 av 36 år som kommunen funnits i nuvarande form. Det är ju bara att genomföra alla vackra visioner och tankar, ni har ju makten att göra det.

  2. Kalle

    Nu börjar Centern tala om den hjärtliga kommunen!!! Är det istället för Sveriges bästa Kommun som ni tidigare har försökt att lansera??? Kom med något konkret istället. Och varför undrar du var dom gamla ska bo? Centern lägger ju ner alla sjukhem så inte kan ni väl mena att R-fors kommun kan kallas för hjärtlig???

  3. Minna Toivanen

    Allt handlar om ekonomi, tyvärr ”tack vare” alla dessa besparingar blir man tvungen att stänga ner äldreboenden runt om i kommunen. Vilket gör att alternativ vars man vill bo på ålderns höst försvinner.
    Den här ”pargarantin” är visserligen en vacker tanke, men den måste gå hand i hand med bättre villkor för personalen. Skulle par bo i vartenda lägenhet på en avdelning på mitt jobb innebär det att 2st ska klara av 16st vårdtagare. Det är inte fysiskt möjligt, inte heller hinner man det, rent tidsmässigt.
    Klart ett gift par ska få bo ihop om de så önskar, men då måste mer personal anställas.

  4. Marta Pettersson

    Svar till Minna:
    Jag förstår att de kan bli ett större antal boende om par ska få bo tillsammans, samtidigt tror jag att par hjälper varandra i stor utsträckning och det bör underlätta för personalen.

  5. Verkligheten, Marta

    När du Marta säger att par på ett äldreboende hjälper varandra så är det bara ett bevis på okunskap. Om du som jag hade arbetat inom äldreomsorgen så hade inte ditt svar till Minna inte blivit som det blev. Jag är så trött på att människor som inte sett och arbetat i ärldreomsorgen vet hur det är. Äldreomsorgen på 20 år har förändrats väldigt mycket. De som kommer in på ett boende idag är oftast multisjuk eller av annan orsak i behov av stora hjälp insatser. Ut och för en dialog med omvårdnadspersonalen i stället!

  6. Minna Toivanen

    tack ”Verkligheten”, jag kanske var tvungen att förtydliga mig, även jag jobbar på ett äldreboende som usk:a och vad jag ville säga var : ska par få bo tillsammans i framtiden på äldreboenden MÅSTE personalen få bättre arbetsvillkor, Vi = undersköterskor/sjuksköterskor kan inte ha dom nuvarande arbetsvillkoren som vi har idag med 52st personer på 6 avdelningar. Mer personal behövs när antalet vårdtagare ökar. Annars är det inte fysiskt möjligt att gifta par/sambos ska få bo tillsammans på ålderns höst.
    /Mvh Undersköterska Minna

  7. Minna Toivanen

    Glömde en sak : bara för att man är ett ”par” så betyder det inte att man ”hjälper varandra” och på så sätt ”underlättar för personalen”. Detta är en individuell tolkning och man kan inte dra en slutsats att en maka/make ska vårda sin partner, när man flyttar till ett äldreboende.

  8. Bertil Örjestad

    Du vet inte riktigt vad du talar om, Marta. De par som bor i ett äldreboende behöver vård annars skulle de inte bo där. Givetvis måste personalstyrkan ökas i och med fler boenden.
    Kom gärna till ett boende och för dialog med personalen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.