Mer självbestämmande åt de äldre

Vänsterkartellen tycker att det är OK att gubbar kommer till mig och lägger nya golv eller sätter in nya fönster men inte att samma gubbar kommer hem till mig och putsar mina fönster och torkar det nya golvet. Alltså tycker västerkartellen ROT-avdraget är bra men hotar att avskaffa RUT-avdraget om olyckan är framme och de vinner valet. Uppriktigt så tror jag inte det är så många gubbar som jobbar med fönster och städjobb. Därför blir deras tankesätt ännu konstigare, eftersom de slår mot kvinnojobben.

För de flesta är det självklart att kunna ta en promenad när man själv vill eller att hänga upp höstgardiner när höstmörkret faller på. Men för många äldre är detta inte självklart. Hjälpen från hemtjänsten räcker bara till det allra nödvändigaste och promenader och höstgardiner hör inte dit.

Därför är det bra att Centerpartiet nu föreslår att avdragsrätten för hushållsnära tjänster (RUT-avdrag) ska höjas från dagens 50 procent till 75 procent för alla äldre som fyllt 75 år. Det sänker priset på tjänsterna så att fler äldre kan få råd att köpa sig lite extra hjälp. För cirka 80 kronor i timmen kan äldre köpa sig lite ”hemtjänst plus”. Värdet av att kunna bestämma mer själv tycker åtminstone jag att är värt betydligt mer än så.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Alexandra Wermelin

    Håller helt med! Rädda RUTan! inte nog med att det ger en ökad valfrihet för äldre så skapar det ju fler arbeten och det är ju helt fantastiskt! Pratade med ett förtag i umeå som sysslar med städ och chefen där sa att hon skulle kunna anställa minst två heltidstjänster till om hon bara visste att RUT blev kvar, för efterfrågan på stödtjänster har ökat å mycket.
    //alex

  2. A Jonsson

    Nej, nu får det faktiskt vara nog om osakliga påståenden i denna Rut debatt. Orsaken till att Rut troligast inte kommer att överleva valet är det felaktiga i att använda våra skattemedel till att subventionera städtjänster för de som har råd….Jag tror faktiskt det vore mycket bättre satsade pengar att föra dessa medel till gamla och sjuka som har behovet, men inte råd att köpa tjänsten…Det handlar alltså inte om att inskränka antalet arbetstillfällen som alliansen vill göra gällande utan låta behovet och inte plånboken styra över vem som ska få ta del av våra gemensamma skattemedel!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>