Jag betalar inte andras fakturor

Jo, jag har nog rätt mycket att skriva om…

Borris…. Hunden som blev påkörd. Det löste sig men attans vad folk kan vara giriga. Vallhund, omeriterad men i dagligt arbete. Värd mer än ett basbelopp. Strikt ägaransvar gäller, vilket innebär att hunden inte får göra precis som den vill och ägaren är ansvarig för alla hundens dumheter. Strikt ansvar gäller även för bilförare, vilket innebär att man inte kan köra på saker, inklusive hundar. Lagmässigt blir det ett litet dilemma då båda två har ett strikt ansvar för händelsen och därigenom bär båda halva skulden, vilket jag också upplyste människan som körde på hunden om. Det ville han inte riktigt höra men han ville att jag skulle betala hela hans renovering av bilen. Gissa om jag nekade? Pratade som jag skrivit tidigare med både mitt lantbruksförsäkringsbolag och polisen. Upprättade en polisanmälan och ringde sen till bilägarens försäkringsbolag och upprättade även där ett tillbud, vilket inte var gjort eller i vart fall inte registrerat.

Tiden gick och bilägaren ringde upp. Han tyckte att jag skulle vara tacksam att han hade en självriskreducerande försäkring. Jag hade dock inte orkat ordna allt kring Borris papper däremot visste jag om att han skulle värderas till mellan 20000 och 30000 kr. Anledningen till att jag skulle vara tacksam över att han hade en självriskreducerande försäkring var att han krävde mig på halva självrisken, mao 500 kr. Jag ansåg det dels väldigt småaktigt för alla är ju tvungen att betala något när en olycka är framme och dels väldigt dumt. Vem betalar andras fakturor egentligen?. Är man dessutom ansvarig för olyckan så måste man betala åtminstone en självrisk. För mig som hundägare är ”självrisken” att jag enbart blir ersatt med 1/4-dels basbelopp samt 50% av överstigande värde på hunden.

Försäkringsbolaget tittar och räknar ut skuldfrågan och ”gör upp juridiskt”. Visst kan man säga att försäkringsbolaget har fel men då måste man göra en stämning i tingsrätten. Eftersom jag aldrig tänker betala någon annans fakturor gjorde jag inte det heller i detta fallet, speciellt med tanke på att bilföraren vägrade betala halva min förlust för hunden. Å andra sidan hade jag gärna kunnat ge honom 500 kr om han hade betalat mig ca 5000 kr. Det tycker jag känns som en rättvis fördelning.

Jag hade redan från början tänkt låta udda vara jämnt. Jag hade inte tänkt begära ersättning för hunden eftersom jag var delvis ansvarig men nu när bilföraren tjafsade om exakt allting blev jag väldigt sur. Om han ändå hade kunnat komma förbi med en gång när han hade kört på hunden och pratat med mig… Nej, han kom 3 dagar senare och kräver att jag ska betala bilreparationerna, vilket inte kan ha blivit mycket på en 25 kg hund som tar under bilen och senare dessutom kräver att jag ska betala halva hans självrisk.

Borris är mycket saknad. Jag har dock ingen möjlighet till en ny vallhund nu. Jag orkar inte med en valp så det slutade med en omplaceringshund. En underbar schnauzer som lever livets glada dagar på landet. Leker ute med barnen, busar med grisarna, håller sig på avstånd från korna (de är ju läskiga ju), jagar hönorna, osv.

Skicka inte dina fakturor till mig. Jag betalar dem inte!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.