Blyskor

I början av min sjukdomstid fick jag problem med ena armen och båda benen. Jag var svag i vänster arm och blev fort uttröttad när jag lyfte på fötterna. Det kändes som att jag hade blyskor på mig, så tungt var det att lyfta benen.  Jag har också haft problem med spastisitet, ibland när benen blir spända sätter dom igång och skakar. Jag är stel i axlar och armar, jag blir fort överhettad eller så fryser jag. Mycket tid går åt till att reglera värmen i kroppen, jag upplever ofta att det är för varmt eller för kallt. Mina händer är obrukbara, eftersom dom inte inte reagerar på kommandon från hjärnan. MS kan också slå sig på talet, vilket det gjort i mitt fall. Jag måste ta i för att få tryck bakom orden.

Jag minns särskilt när mina händer la av, det hände över en natt. På morgonen när jag skulle använda fingrarna var de helt ihoprullade och de gick inte att räta ut. Utan händer kan man nästan inte göra någonting själv, man blir helt beroende av andra. Det är bland det sämsta med sjukdomen, att jag alltid måste ha någon som hjälper mig. Att förlora händerna var för mig en stor sorg.

En kommentar

  1. Jenny och Cecilia

    Hej!
    Vi är två sjuksköterskestudenter som ska skriva ett examensarbete om hur det är att driva en blogg om sin MS-sjukdom. Vi vill gärna ha med dej i vår intervjustudie! Om du är intresserad så hör gärna av dej till vår mail så får du vidare information där.
    Med vänlig hälsning Cecilia och Jenny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.