Skriver om mina egna erfarenheter i livet

Vem lider? för jag varken lider eller är avliden…

Hur skulle ni reagera om en helt random människa frågar assistenterna som är bredvid dig; Vad lider hon av?

– Skulle ni känna er förvånad, bli smått irriterad för att ni kan både förstå och tala för er själva (trots kanske ni kanske behöver tolk), kan känna viss ilska för människor kan uttrycka sig så klumpigt eller tycka synd om människan som inte har tänkt på hur man borde fråga om ni råkade vara en känslig person?

Detta har faktiskt hänt mig en gång på bussen och jag kan säga att jag tyckte synd om människan som frågade, kände ilska, blev irriterad och blev förvånad, jag kände allt på en gång. Samtidigt som jag inte hyste något som helst agg direkt mot den personen så hade jag gärna velat fråga personen något i stilen Vad är det för fel på dig då?…men jag vet ju hur lätt det är att prata utan att tänka efter hur man ska säga det, så jag lät bli att fråga.

Jag tror verkligen inte att personen menar något illa, men det skulle vara bättre om den frågade Mig; Vad har du för funktionshinder? Just ordet Lider ger mig kalla kårar, om jag var en känslig person så kunde jag lika väl börjat gråta.

Det som jag menar är åter igen att det handlar om den som sitter i rullstol som är närvarande har accepterat sitt funktionshinder och kan vara med i ett normalt samtal oavsätt på vilket kommunikationssätt den i rullstol använder. Det som är svårt är att visa respekt mot alla även om det är främmande personer som man ska prata med, det krävs att hålla tand för tunga (vara försiktig i sitt tal) ibörjan så man får känna in personen så man kan få iallafall liknande respekt tillbaka.

Som man bemöter andra blir man bemött själv!

3 kommentarer

  1. Sofia (Rullpackan)

    Vet så väl vad du pratar om o då är jag ändå ass lös. Man kan inget annat göra än o bita ihop och bemöta okunskap på ett mer kunskapligt sätt. Men just lider av/Vad är det för fel på hon/Vad har hon råkat ut för är några fina fraser som gärna dyker upp.

    Men sen är jag ju inte den som e den ????

    Ingenting är omöjligt, kan på sin höjd vara lite mer komplicerat ????

    • fartochflakt (inläggsförfattare)

      Ja exakt, medan man vet att personen vill bara väl och har kanske inte kunskap att bemöta en i rullstol, så kommer iallafall inte jag ifrån att tänka på ett spydigt sätt men bemöter den med respekt.

      Mitt mål med denna blogg är att få folk att tänka till och få någon sorts inblick om hur det Kan vara för funktionshindrade och hur iallafall jag reagerar och tänker i olika situationer. Så jag hoppas att jag kommer att uppnå det i framtiden.

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Vad jag känner igen detta, och jag förstår frustrationen, och samtidigt, som du skriver, det är inte för att vara elak, men av ren okunskap eller att man inte tänker sig för. Jag är PA, och jag häpnar också varje gång någon pratar med henne, så höjer dom rösten…men varför??? Vem har sagt att hon hör dåligt, alltså ibland kan man ha svårt att hålla sig för skratt. Eller när dom ställer frågor till mig, och jag vänder mig till min brukare och sänder frågan vidare, varför ska jag svara i hennes ställe. Det man ser med sina ögon är ju aldrig hela sanningen, bara för att jag kan gå, innebär ju inte heller att jag har min hörsel, eller för att jag kan prata, innebär inte heller att jag inte kan vara blind. Ha en fin dag! //Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.