Skriver om mina egna erfarenheter i livet

Att slopa eller inte

Försök att tänka att du är en väldigt spontan individ som praktiskt sett har haft assistans hela livet, har kunnat fara på något evenemang eller att resa utan att planera något alls. Tänk dig att du behöver assistans dygnet runt och låt oss säga att assistenterna har ett byte (byter av varandra) klockan 16.00, du är ute i centrum och bara strosar runt, planerat ingenting och vet inget. Du har 30 minuters bussfärd hem med lokalbuss, du träffar en kompis 15.15 och frågar om ni ska äta middag tillsammans någonstans i centrum för att det var längesedan ni hade umgänge. Vad skulle du ha gjort?

– Jag själv är en spontan person även när jag har assistans och tycker själv att mina assistenter är ganska flexibla. Bara om jag smsar dem i tid så brukar det lösa sig och om jag har tur så är den som ska börja redan i centrum, men jag kan tänka mig att det kan vara ett större problem om man bor i större städer än Umeå eller om någon av assistenterna bor utanför samhället.

Många av oss som har ett funktionshinder, och har praktisk sett haft assistans hela vårat liv, har fått ett inpräntat tankesätt som oftast gör att man tänker på när assistenterna har byten och vars de bor. Om man är en brukare som är spontan så kan det påverka väldigt mycket om man har assistenter som planerar sitt liv in i sista minuten. Men bara för det menar jag inte att assistenter bör inte ha något liv på sin egen framtid, men det är bra om assistenter är flexibel och lyhörd.

Vad som många av oss som har assistans brukar kunna få är det som kallas Stockholmssyndromet och av egna erfarenheter så är det väldigt svårt att hitta en hälsosam balans. Det är av en enkel anledning till varför brukare får Stockholmssyndromet. Vare sig man vill eller inte så får man oftast en ganska tajt och komplex relation med alla assistenter, man vill inte bli osams eller såra någon och i dessa fallen så kan det påverka aktiviteterna som kanske brukaren har tänkt göra.

En aktivitet som kan vara lite klurig är bad med kvinnliga assistenter, det kan vara att någon av assistenterna kan inte använda tampong eller menskopp. Förhoppningsvis så kan någon annan antingen byta pass eller hoppa in någon timme medan brukaren badar. Det finns alltid någon sorts lösning, det gäller bara att öppna upp sinnet för möjligheterna.

Men mitt eget svar på frågan som ställdes i första stycket är att jag skulle ringa till de som börjar 16.00 och höra om det finns någon möjlighet för dem att komma till centrum innan dem börjar sitt pass. Om de skulle bli några minuter sen så skulle jag fråga om de assistenter som är på plats om de kan jobba tills dem andra kommer.

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.